SVETLANA NINKOVIĆ VODI NAS NA IZLOŽBU MARINE ABRAMOVIĆ U ROYAL ACADEMY HALL OF ARTS U LONDONU: Zavirite u atmosferu!

Marina Abramović je prva žena koja je priredila retrospektivnu izložbu na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu, a umetnica i Elle Style Awards dobitnica Svetlana Ninković prenosi nam atmosferu s lica mesta!

Privatna arhiva

Kraj septembra u Londonu, Royal Academy of Arts, 50-godišnja karijera, i prva žena koja posle 255 godina postojanja ovog monumantalnog mesta pravi ovde izložbu i restrospektivu svoje genijalnosti...

Izvođenje nekih od najpoznatijih i najradikalnijih dela Marine Abramović, kao i nova dela nastala specijalno za izložbu u RA. Preponosna sam na nju. Kako smo se približavali muzeju sve više i više me je obuzimao talas iskonske sreće, ponosa i zahvalnosti što ću biti deo Marinine magije. Na ulazu u RA se već sam osetila tako snažnu, a prelepu emociju, sinergiju ljubavi, dobre namere i podrške od svih prisutnih imantnih zvanica - i sve u ime revolucionarne umetnosti naše Marine. Zakoračila sam u njen osmišljeni portal i ušla nesvesno, a svesno u njenu hrabru artističnu dimenziju probijanja ljudskih granica.

Privatna arhiva 

Privatna arhiva 

Privatna arhiva 

Privatna arhiva 
Privatna arhiva 

U životu sve je moguće, snovi se ostvaruju i uvek treba da verujemo... i nikada da odustajemo, koliko god da su pritisci jaki - granice ne postoje kada je snaga kreativnog i vizionarskog uma u pitanju.

 Ispred njenih radova bih ostala dugo nepomična i koliko god puta da sam sam ih videla, čitala, slušala na likovnoj akademiji - svaki put kada ih iznova doživim, osećam se drugačije, uvek doživim novu emociju - nekad me vrati u detinjstvo, u suze, u jezu, u strah, u ljubav, budućnost, a ponekad se svi utisici istovremeno prepliću, ali nikada ova eksplozivna kombinacija iskustva nije ista - i uvek nešto novo naučim, pogotovo o sebi i svom postojanju na ovom svetu… možda je baš to taj “Abramović efekat”.

Njen govor je lak, jasan, kratak, duhovit, pokreće... da se zamislimo... da se zapitamo... i da utkamo u svoje biće da pomeramo granice jer samo tako i sami idemo dalje.

Koliko daleko umetnica treba da gura sebe u potrazi za svojim radom? Koliko daleko da bi pogurala za sobom i svet u kojem živi, da bi ga obogatila i dala mu novu vizuru… koliko je dovoljno ako mnogo nekada deluje kao malo?

Privatna arhiva 

Privatna arhiva 

Privatna arhiva 

Privatna arhiva 

Privatna arhiva 

Ovaj “Abramović efekat” je jedno iskustvo koje morate sami da doživite, i sami da se sebi da postavite pitanje “dopustivih” granice, ali i svog postojanja... pa kad doživite, pričamo. Jedno sam sigurna, kada porastem biću Marina!

Privatna arhiva