Pariz je ovih dana u znaku haute couture mode, a sam početak pripao je možda i najvećoj modnoj kući na svetu, veličanstvenom Dioru koji se potrudio da nam prikaže spektakularnu reviju u režiji Rafa Simonsa.

Muzej Rodin je bio savršena scenografija za bajkovite princeze koje su šetale u luskuznim kreacijama. Glavna inspiracija za kolekciju je bila istorija, odnosno, kolekcije koje su proslavile Christiana Diora.  

“Kompletnu kolekciju sam doživeo kao izazov. Priliku da zavirim u prošlost i potrudim se da od svega napravim što moderniju i zanimljiviju kolekciju. To je moja konstantna pasija, mogućnost da nešto iz prošlih epoha učinim ‘mlađim’, modernim. Uvek da budem moderan, “ izjavio je Raf za portal WWD.

Pogledajte Versace haute couture reviju za jesen 2014.

Reviju je otvorila serija raskošnih toaleta, nalik balskim haljinama sa francuskog dvora, sa upečatljivim skrivenim džepovima.

U krajnje nosivoj kolekciji, Simons je uspeo da nam prezentuje široke, svilene kombinezone (inspirisane astronautima), haljine do kolena sa rajsfešlusom i puf rukavima, pantalone sa uzanim, kratkim top modelima i dugačke, elegantne kapute koje padaju ravno niz telo (tipujemo da će ovi modeli postati must have za jesen). Sitan vez grančića i listova je ukrašavao tek rubove ivice, dok je paleta bila blago zagasita, sa dominacijom teget, bele i crne i akcentom u vidu narandžaste boje.  

Scenografija je bila u skladu sa modelima. Ljupkost kompletnom prostoru je pružila "bašta" sa 150.000 orhideja, dok su zvanice sedele okružene masivnim ogledalima. Reviju su u prvom redu ispratili sami superstarovi, poput Charlize Theron, Seana Penna, Jennifer Lawrence, Emme Watson i Marion Cotillard, ali i Anna Dello Russo i Anna Wintour. 

Pogledajte prvi red na Dior reviji.

Svedena i kompaktno fluidna silueta, sitan vez u vidu grančica i listića, kombinezoni nalik astronautskim odelima, kaputi do poda..... Raf je uradio ono što najbolje zna: teleportovao prošle Dior epohe u moderan 21. vek.