Najbukiraniji dan što se tiče broja revija ispunio je očekivanja modnih sladokusaca, a ono što smo imali prilike da vidimo nateralo nas je da se zapitamo da li Haute Couture ide u pravom smeru ili se pak sve više približava regularnim revijama kakve viđamo konstantno.

Prvi na listi prezentera bio je Alexis Mabille sa svojom prepoznatljivom estetikom krojenja večernjih haljina. Odmah nakon njega imali smo priliku da pogledamo Stéphane Rolland i njegovu odu haute couture modi za koju se specijalizovao tokom svog dugogodišnjeg školovanja.

Chanel je zasigurno revija koju smo sa nestrpljenjem čekali, ali kao da je fama oko koncepta ekscentričnosti visoke mode pomalo izostala iz agende Virgine Viard. Čitava trupa manekenki u najfinijim materijalima najpoznatije francuske modne kuće prošetala je Grand Palaisom u odeći koja se ne razlikuje mnogo od one kakvu poznajemo na pistama Prêt-à-Porter. Inspiracija je bila porodično okupljanje poput godišnjice ili venčanja, a ideja slobode je protkana u svakom komadu od sakoa do Mary-Jane cipela.

Pierpaolo Piccioli, negde u vreme ručka, servirao je preko 70 komada. Mint zeleno, zlatno, nude - neke su od osnovnih nijasni, a sve to upakovano je u autentičnuValentino estetiku. Nakon njega, uslužio nas je Julien Fournié kod koga smo imali prilike da vidimo prepoznatljivu damu dvadesetih, prezentovanu u maniru ove kuće visoke mode.

Alexander Vauthier donosi bajkovite srebrne komade koji ostavljaju bez daha, ostajući veran svojoj dosadašnjoj agendi. Giorgio Armani Privé, još jedan je fashion gigant bez čijih modela Haute Couture nedelja mode ne može da prođe. Giorgio nam je doneo svoj uobičajni prikaz alta mode, a jedan od lookova u njegovoj prezentaciji ponele su i naše ELLE devojke - Antonina Petković i Joanna Krneta.

Sve u svemu, na kraju burnog drugog po redu dana rolerkoster kreacija nas je naterao da se zapitamo da li će HC opstati kao koncept ili će se sve na kraju dana stopiti u jedan, onaj koji nazivamo regularnim kolekcijama koje imamo prilike da gledamo u februaru i oktobru svake godine. Dok ne saznamo budućnost visokemode, predstavljamo vam 15 omiljenih nam kreacija koje smo imali prilike da vidimo danas.

HAUTE COUTURE U PARIZU: Pogledajte zašto nas je Fendi revija ostavila bez daha!

Pripremio: Aleksandar Nastasijević

Drugi dan jednog od najglamuroznijih fashion događaja obeležile su očekivane i neočekivane kreacije modnih giganata poput Chanela, Valentina, Alexander Vauthiera i Giorgio Armani Privéa, ali i Alexis Mabille, Stéphane Rollanda i Julien Fournié.