U kulturnom epicentru Bruklin muzeja u Njujorku, francuska modna institucija Dior sinoć je izložila svoju pre-fall 2024. kolekciju. I dok je ova linija već prikazana modnim insajderima u decembru te se trenutno globalno promoviše putem najnovije kampanje slavne kuće, revija na pisti u muzeju Bruklin bila je istinska oda Dioru i posebnom odnosu sa Njujorkom.

Maria Grazia dugo je sanjala o održavanju Dior revije u Njujorku, a posebno se divila muzeju u Bruklinu zbog njegove posvećenosti kuriranju globalnih i pre svega feminističkih umetničkih dela. Drugi razlog za održavanje revije u Velikoj Jabuci jeste odnos između osnivača kuće Christiana Diora, te njegove kolekcije Christian Dior New York, koju je osmislio u Francuskoj, a napravio u Njujorku 1948. godine.

Zavodljivo se igrajući sa slikama i zvucima noćnog života Njujorka, neonski znakovi su svetleli u muzeju, stvarajući bajkovitu pozadinu za predstavljanje nove kolekcije. Maria Grazia Chiuri povukla je brojne paralele između prošlosti i sadašnjosti, što je bilo primetno kroz umetničke instalacije dve feminističke umetnice - Susan Santoro, kao i neonske radove kolektiva Claire Fontaine koji su krasili zidove piste u Beaux-Arts dvorištu. Simbolične "Double Double" ruke, koje su bile deo postave, zapravo su bile modelovane prema crtežima ruku Santoro, dok su sama Chiuri, kustoskinja i krojačice bile uključene u realizaciju čitavog koncepta.

profimedia-0865192051.jpg
Andrea RENAULT / AFP / Profimedia 

Ideja se nastavila kroz odevne predmete: kolekcija je bila sastavljena od neutralnih boja i vanvremenskih silueta, dugih kaputa, košulja i pantalona te haljina u tuxedo stilu sa pojasom i ovratnikom. Maria Grazia Chiuri posvetila je kolekciju liku i delu glumice Marlène Dietrich. Naime, Dietrich je nosila i divila se kolekcijama francuske modne kuće za vreme svog života - i bila je bliska prijateljica Christiana Diora. Chiuri posebno odaje počast binarnostima prisutnim u Marleninom ličnom stilu - od istaknute ženstvenosti do androginih odela i kravata (tada smatrani skandaloznim odabirom).

profimedia-0865191600.jpg
Andrea RENAULT / AFP / Profimedia 

Paralele sa Dietrich i modnim stilom iz perioda od 1920. do 1940. godine bile su očigledne tokom prikazivanja čitave kolekcije - bilo je tu mnogo kravata i Brixton kapa. Iako je inspiracija potekla od ranih decenija prošlog veka, krojevi i materijali bili su savremeni - sako je sa dodatkom resa, a visoke potpetice uparuju se sa čarapama do pola lista ili poluprovidnim crnim dokolenicama. 

profimedia-0865191586.jpg
Andrea RENAULT / AFP / Profimedia 

Dietrich je bila jasno prisutna u mešavini masculine kroja i glamura, poput odela od tvida i svečanih, senzualnih haljina (crno-bela direktno aludira na haljinu koju je Dietrich kupila od Luciena Lelonga, mentora Diora).

profimedia-0865192296.jpg
Andrea RENAULT / AFP / Profimedia 
profimedia-0865192261.jpg
Andrea RENAULT / AFP / Profimedia 

Nagoveštaji američkog sportskog odevanja uključivali su prikaz Dior Bicentennial francusko-američke zastave od svile, preoblikovane u vetrovku iz '90-ih u paru sa trenerkama (koje su takođe imale Dior logotipe, što će sigurno biti komercijalni hit), kao i grafičke "New York-Paris" helanke nošene uz kožni blejzer.

profimedia-0865191599.jpg
Andrea RENAULT / AFP / Profimedia 
profimedia-0865192300.jpg
Andrea RENAULT / AFP / Profimedia 

Modeli su hodali pistom popločanom mozaikom, od kojih se svaka kretala u ritmu pulsirajućeg basa i muzike Yoko Ono, a okruženi važnim gostima kuće.

Na Dior jesenjoj reviji za 2024. godinu prisustvovalo je mnogo muza, ambasadora i prijatelja kuće, uključujući Anyu Taylor-Joy, Karlie Kloss, Charlize Theron, Naomi Watts, Rachel Zegler, Diane Kruger, Michelle Williams...

U nastavku pogledajte i video sa sinoćne revije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.