Nedelja mode u Londonu: Pregled najatraktivnijih izgleda sa modnih pisti poznatih brendova za proleće/leto 2025.

London Fashion Week je u velikom stilu obeležio četiri decenije postojanja.

Profimedia

Ovo je godina kada London Fashion Week slavi 40 godina postojanja - četiri decenije mode, dizajna i lansiranja modnih talenata na globalnu modnu scenu. Tokom prethodne nedelje, ova velika godišnjica obeležena je ne samo kroz zanimljive revije već i kroz retrospektivu British Fashion Council-a, zabave, izložbe i koncerte. Među najzapaženijim revijama ističu se one koje su pripremili J.W. Anderson, Simone Rocha, Richard Quinn, Erdem, SS Daley, kao i povratnički show Nensi Dojake.

Za reviju Simone Rocha modni stručnjaci ističu da je to jedna od ključnih kolekcija, bogata slojevima tkanina i pletenih komada, volumena i nijansi crvene. Kaputi s otvorenim leđima, prozirne haljine, motiv karanfila, oversized bele košulje — svaki komad izgleda luksuzno. 

Nensi Dojaka (koja nije učestvovala na prethodne dve sezone Fashion Weeka) vratila se na pistu, a najavljena je i saradnja njenog brenda sa Calvin Kleinom, kampanjom u kojoj učestvuje glumica Rebecca Ferguson. Dojaka je omiljena među slavnim ličnostima kao što su Alexa Chung, Beyoncé, Kendall Jenner, Anya Taylor-Joy, Olivia Rodrigo, Sienna Miller, Cailee Spaeny, Dua Lipa... Na reviji za proleće/leto 2025, Dojaka je predstavila haljine s karakterističnim dizajnom, ali i druge zanimljive komade.

J.W. Anderson ostaje dosledan sebi — zabavan, kreativan i inspirativan, pogotovo kada se uzme u obzir da transformiše svakodnevne odevne predmete kroz igru silueta, oblika i formi. U reviji za proleće 2025. veliku pažnju privukli su njegovi pleteni komadi, bilo oni sa cvetnim motivima ili oni sa naglašenom formom.

Poseban akcenat je stavljen na haljinu s printom koji sadrži deo teksta iz knjige Clive Bell-a „Art“, i to paragraf sa 215. stranice, kao i na playlistu koja je pratila reviju, u saradnji sa Sophie Powers i Grimes.

Zahvaljujući BFC-ovom inkubatorskom programu „Newgen“, neki dizajneri u usponu kao što su Chet Lo, Karoline Vitto i Di Petsa dobili su priliku da zasijaju.

Stay tuned, sledeći je Milano!

 Izvor: ELLE/ Storybook / Natalija Knežević