Njujork je bio prva stanica na sezonskom modnom putovanju, predstavljajući viziju mode za proleće 2025. Ono što je viđeno oblikovali su istaknuti američki dizajneri: Proenza Schouler, Ralph Lauren, Collina Strada, Michael Kors, Tommy Hilfiger, Coach, Tory Burch, kao i niz debitanata i mladih brendova koji su se na piste vratili nakon pauze. Modni događaj sezone podržalo je lepo vreme, što je bilo važno jer su se revije održavale na atraktivnim lokacijama, uključujući i otvorene prostore.

Zanimljivo je da su na Njujorškoj nedelji mode gostovale i istaknute evropske modne kuće koje su evropske nastupe na Nedeljama mode zamenili ovim američkim.

Francuski Alaïa prvi put jegostovao u Njujorku 1982. godine, a ovaj put je oduševio savršeno oblikovanim komadima za čiju se izradu nisu koristili dugmići, zatvarači i kopčanja. U prvom planu bile su vijugave haljine, kaputi, ali i odlični aksesoari.

Off-White podržala su imena kao što su Mary J. Blige, Zayn Malik i Camila Cabello, a mesto održavanja revije bio je Brooklyn Bridge Park. Otvorena scena i moda bili su inspirisani kako nasleđem preminulog Virgila Abloha, tako i kreativcem Ib Kamarom, stilistom i glavnim urednikom časopisa Dazed, koji sa timom stvara i kreira za ovaj italijanski brend.

Evropskim brendovima pridružio se i švedski Toteme, španski Delpozo... Njujork je bio i mesto obeležavanja 20 godina postojanja mađarskog brenda Nanushka, koji su podržali brojni modni znalci i influenseri.

Od američkih brendova, s posebnom pažnjom je dočekana revija brenda Coach, sa potpisom Stuarta Veversa, britanskog dizajnera i kreativnog direktora brenda, koji je istakao kako želi “da predloži ideju luksuza koja je lična, a ne savršena. Savršenstvo ne stvara želju. Nešto što se voli i nosi je privlačnije od nečega što je savršeno i precizno. Ideja o strogom savršenstvu u luksuzu me previše ne zanima.” Coach je trenutno ime koje obožava generacija Z, a brend ih ne prestaje oduševljavati modelima torbi, a sada i odličnom revijom na High Lineu, njujorškom javnom parku nastalom na nekadašnjoj teretnoj železničkoj liniji.

Viđeno je bio odličan miks američkih klasika i evropskih brendova koji svoj poslovni smer zakreću prema američkom tržištu. 

Modna svita sledeće nedelje seli se u London. Stay tuned!

Izvor: ELLE/ Storybook/ Natalija Knežević