Teško je poverovati da je jesen na pragu, ali, nažalost, moramo da prestanemo da negiramo kraj leta - lakoća postojanja ne može da traje zauvek (ma koliko to želeli...). Srećom, ljubitelji mode imaju mnogo čemu da se raduju dok se približavamo nezvanično omiljenom godišnjem dobu modne industrije, koje je puno strateškog slaganja slojeva odeće i biranja svestranih komada koji nas štiti od nepovoljnih vremenskih uslova.

S prikazanim kolekcijama za jesen/zimu 2024. ne postoji razlog da ne počnemo da se pripremamo za sledeću sezonu, čak iako je još uvek 30ºC napolju. Razmislite o velikom povratku boho stila, koji je popularan zahvaljujući debiju Chemene Kamali za brend Chloé; zatim zanimljivim interpretacijama sportskih jakni koje su ponudili Prada i Tory Burch; elegantnim komadima u tkaninama poput satena, svile, baršuna i transparentnog tila s kojim se majstorski poigrao Anthony Vaccarello za Saint Laurent

Skrolujte da otkrijete 7 trendova koji će biti najistaknutiji tokom jeseni 2024.

1. BOHO 

Najveći i možda najneočekivaniji trend koji je preplavio modnu scenu jeste boho stil, kako smo pomenuli, zbog brenda Chloé (jeste li već videli Mango kopije?). Chemena se u ovu modnu kuću vraćala tri puta, a ove godine postigla je ono što su mnogi dizajneri pokušavali i nisu uspevali, a to je da boho učini modernim i uzvišenim. Naime, trenutno svaka stilistkinja poznatih ličnosti pokušava da dođe do njenih komada, dok su ih zvezde poput Daisy Edgar-Jones i Sydney Sweeney već učinile najpopularnijim na mrežama. Ako mislite da nikada nikako ne biste mogli da zamislite boho u svom garderoberu - pogledajte njenu reviju i vrlo brzo ćete uhvatiti sebe kako ispod bajkerske jakne nosite volane i rese.

 2. APSOLUTNA ELEGANCIJA

Dok je boho look mnogo opušteniji i nenametljiviji, uzvišena elegancija koja će dominirati modnom scenom ove jeseni je značajno promišljenija i namernija. Ovaj trend se fokusira na dodavanje završnih detalja koji čine da kombinacija izgleda besprekorno iz svakog ugla. Razmislite o satenskim operskim rukavicama, fabuloznim cipelama za predstojeće evente, kao i transparentnoj haljini koja garantuje komplimente. Predloge luksuznih outfita koji će učiniti da budete najstilizovanija osoba u prostoriji imaju Prada, Carven, Alaïa, Saint Laurent i Liberowe.

 3. WRAP IT UP

Ako vam je nedostajao topli, ušuškani osećaj, spremite se da uživate ove jeseni. U prodavnice počinju da stižu komadi koji će vas umotati, upakovati, zagrliti poput najmekšeg šala od kašmira - pogledajte samo revije Proenza Schouler, Prada, The Row. Naravno, Zara, COS i Massimo Dutti već imaju sjajne opcije po znatno nižim cenama, a za još pristupačniji način, samo se poigrajte sa jednim od šalova-ćebadi koje već imate u svom ormaru. Mogućnosti su beskonačne, a rezultat je uvek neodoljivo elegantan (i udoban).

 4. KAPE

U susret septembru i još jednom mesecu mode, predviđa se da će se jedan aksesoar posebno izdvojiti na ulicama - a nisu u pitanju torba i cipele. Naime, kape će biti na frizurama najstilizovanijih zvanica, od beretki, do modernih, strukturiranih beanie kapa. Već smo ih viđali nekoliko sezona kod brendova kao što su Alaïa i The Row, ali sve više brendova se pridružuje ovom trendu, uključujući Pradu, Altuzarru i druge.

 5. SPORTSKE JAKNE

Na prelazu od leta do jeseni, očekujte da praktičnost počne da igra veliku ulogu u izboru garderobe, naročito kod onih koji daju prioritet jednostavnom stilizovanju. Ova promena strategije najbolje se ogleda u sportskim jaknama koje su u trendu za hladnije vreme, pri čemu brendovi kao što su Tory Burch, Proenza Schouler i The Row zaista naglašavaju funkcionalnost, ali na način koji i dalje izgleda moderno i fashion ako se pravilno stilizuje. Razmislite o PVC trench mantilu u kombinaciji sa svilenim pantalonama ili crnoj šuškavoj jakni sa zipom i kapri pantalama uz kitten štikle. Sve je dozvoljeno.

6. NARUKVICE UMESTO MANŽETNI

Danas je nemoguće da vidimo Instagram objavu ili look sa revije koji ne uključuje bar jednu glomaznu manžetna-narukvicu, bilo da je u zlatnom ili srebrnom metalu. Ove narukvice su postale sveprisutne, ali i dalje unose ton tihog luksuza u svaku kombinaciju (ako razmišljate o skupljim investicijama - imate zeleno svetlo - ovi komadi nakita su bezvremeni). Kombinujte ih sa ekstradugim rukavima za najupečatljiviji efekat.

7. JAKNE S ROLKA KRAGNAMA

Kada je reč o jaknama i kaputima, Phoebe Philo je imala dobar osećaj kada je u svoju kolekciju dodala detalje u obliku rolka kragni. Dovoljno je reći da je trend zaista zaživeo, i kako se približavamo jeseni, jasno je da će ovi komadi dominirati, kako na policama luksuznih, tako i high-street brendova.