Kao i sve drugo, tako se i trendovi u svetu patika menjaju iz sezone u sezonu. Iako su se nekad smatrale obućom prikladnom samo za ležerne modne kombinacije, davno je postalo jasno da ih danas bez problema možemo uključiti u kategoriju moderne elegancije.

One koje su obeležile 2023. godinu bez premca su Adidas Sambe, kultni retro model koji je do danas ostao jedan od najvećih bestselera iako je lansiran još davne 1950. godine. Uz njih tu su i Puma Palermo, Adidas Stan Smith, Fenty x Puma, Jacquemus x Nike 'J Force 1s', Miu Miu x New Balance 530 SL...

Ove godine govorilo se o nekoliko modela, a među njima se nalazio i popularni Nike Cortez. I zaista, prihvatili su ga svi, od nas, do influenserki s društvenih mreža, trendseterki i slavnih žena kao Emily Ratajkowski, Bella Hadid, Kaia Gerber, Kristen Stewart, Dakota Johnson... Šarmantni šareni modeli su u fokusu, a kao i Sambe, mogu se nositi uz haljine, suknje, pantalone, trenerke, bilo u monohromatskom jednostavnom izdanju ili nekom više upečatljivom.

profimedia-0473510364.jpg
DARA / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Podsetimo se, popularnost ovog modela započela je 1972. godine kada su predstavljene tokom Letnjih olimpijskih igara u Minhenu, dodatno pojačana kada je u njima pozirala Farrah Fawcett na skateboardu u New Yorku, a onda i zapečaćena kada ih je Tom Hanks nosio u legendarnom filmu 'Forrest Gump'.

Kažu da su Nike Cortez simbol neo-vintage stila za leto 2024. koji spaja dodatke u retro stilu sa savremenim odećom. U nastavku donosimo Instagram inspiraciju kako ih nositi na chic i trendi način.

 Izvor: Storybook.hr / ELLE / Tara Đukić