Poslednji niz godina baletanke su izgubile primat u odnosu na patike, espadrile i sve ostale modele ravne obuće. Potisnute, mada nikad zaboravljene, ustupile su mesto nekim drugim cipelama koje smo izbegavali da nosimo unazad nekoliko decenija.

Međutim, kao i sve ostalo, baletanke se vraćaju, samo u novom, osveženom obliku koji svakom izdanju donosi inovativni detalj, sveži trenutak. U pitanju su "glove shoes" kako ih popularno zovu svi, odnosno cipele koje se navlače (i razvlače) na stopalo.

Priznajemo, ovaj model nije nov i postoji već nekoliko godina na tržištu samo što je mahom bio dostupan najviše u klasičnom "baletanskom" modelu bez bilo kakve pete. Najnoviji model sličnih baletanki ipak ima petu i to onu punu, četvrtastu, od 5 do 7 cm. 

Za termin "glove shoe" prevashodno je zaslužan argentinski dizajner Martiniano Lopez Crozet koji je još 2011. godine počeo da dizajnira pomenute model. Doduše tada je izraz nastao za modele koji su dizajnirani za muškarce. Danas se ovaj termin koristi najviše za cipele od meke kože koje se navlače ( slipper shoes takođe ume da se pojavi u medijima) i koje su posle Martiniana dizajnirali Maryam Nassir Zadeh, Rachel Comey i Phoebe Philo (Celine) koja je ove modele upravo premijerno promovisala u okviru prolećne RTW kolekcije za 2015.   

foto: Instagram (martinianoshoes)

Martinianove baletanke stekle su sada već reputaciju jednih od najpoželjnijih. Modeli bez pete koštaju 395 dolara dok sa petom koštaju daleko više, čak 515! Dostupni su u nekoliko boja i to onih koje spadaju u omiljene boje osoba koje neguju minimalistični stil: teget, beloj, crnoj, crvenoj i nude. Isto tako kupac može da bira da li će kupiti model od mat ili metalik kože.  

"One su u startu privukle veliku pažnju ali ipak im je trebalo neko vreme da postanu popularne. Tome je znatno doprineo Instagram jer se ove cipele sjajno fotografišu. Krajnje su fotogenične," izjavio je Nassir Zadeh, koji drži nekoliko luksuznih butika u Njujorku.

foto: Instagram (maryam_nassir_zadeh)

Jade Lai, vlasnica butika Creatures of Comfort je ipak iznenađena uspehom ovog modela koji se još od 2012. godine prodaje odlično u njenom fashion shopu.

"Još od starta ovaj model se dobro prodaje. Mislim da je tome doprinela činjenica da idu fantastično uz sve. One su krajnje minimalistične, u stulu devedesetih. Nalik Calvin Klein estetici. Ona su klasične, jednostavne i elegantne. Šta biste više poželeli od cipele?"

Celine foto: Imaxtree

Za nas ovo je savršen model za prelazni period iz leta u jesen. One su lagane, udobne, moderne, classy i klasične. Just perfect!