Često se radi o modelima cipela bez potpetice te upravo to smeta ortopedima i pedijatrima jer takva obuća nije dobra za zdravlje naših stopala i kičme.

Online portal WWW razgovarao je s njujorškim pedijatrom i vlasnikom ortopedske klinike Miguelom Cunhom, koji je ocenio popularne modele cipela i razvrstao ih od najgorih do najboljih.

(Devet najboljih cipela iz jesenje kolekcije Christiana Louboutina)

U nastavku pročitajte koje to modele nikako ne preporučuje, a koje su prošle strogi test stručnjaka.

Ravne papuče: 1/5

Predlažem da izbegavate papuče koje su u potpunosti ravne jer će one doprineti spuštanju stopala. One su najgori model obuće na ovom popisu jer nemaju nikakvu potporu za petu, smatra Cunha i umesto njih preporučuje nošenje papuča sa potpeticom od barem dva centimetra jer tako smanjujemo pritisak na Ahilovu tetivu.

(7 modela cipela koje ćemo nositi ovog proleća)

Sandale sa zatvorenim prstima i otvorenom petom: 2/5

Ova cipela malo je bolje nadograđena od papuča s ravnom petom samo zato što ima kaiš koji pridržava članak, kazao je Cunha i dodao da su modeli sandala s kaišem koji obavija gležanj znatno bolji izbor.

Baletanke: 3/5

Cipele poput baletanki retko osiguravaju dobru potporu tabanima i centar vaše telesne mase guraju prema natrag, zbog čega vas ionako bolni tabani mogu još više boleti. Loše su za stopala, ali takođe za kolena i leđa, kazao je Cunha i trojkom ocenio model baletanki koje imaju kaiščić preko rista pa ih to čini malo stabilnijima od klasičnih modela.

Mary-Jane sandale: 4/5

Ovom modelu cipela dajem malo bolju ocenu nego baletankama zato što imaju potporu u obliku kaiša na gornjoj strani stopala.

Mokasine: 5/5

One su sjajna modna alternativa potpeticama i izgledaju dobro. Mokasine su mnogo stabilnije, ne savijaju se lako te zato pružaju puno više potpore sa strane i na gornjem delu stopala. Rezultat takvog dizajna je puno manje bolova u stopalima, zaključio je.

izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/