Kada bismo rekonstruisali koren opsednutosti francuskim stilom, mogli bismo da odemo sve do crtanog filma Lepotica i zver. Bellin provincijalski život, voluminozna haljina, frizura s mašnom i korpa u ruci, duboko su urezani u naše sećanje i nema ko nije pokušavao da načini ovakve komade od starih bakinih materijala.

Dve-tri decenije kasnije, i dalje oponašamo Francuskinje, prateći njihov street style, modne piste i žene od uticaja. Interesantno je da kada analizirate njihovu modu, lako uočavate šablon - neprolaznu klasiku u vidu osnovnih komada koje poseduje svaka Francuskinja. Bez obzira na to, one nisu manje chic, elegantne i autentične, jer i dalje umeju esencijalne modne komade da kombinuju na kreativne načine, dosledne svom stilu. 

Francuskinje ulažu u vanvremenske komade radije nego u trendove. Takođe, one biraju funkcionalnost i praktičnost - jedna stvar uvek mora da se nosi na više načina, u više prilika, a ništa ne sme da izgleda preterano.

Pa koje to komade poseduju najbolje obučene Francuskinje? Skrolujte i inspirišite se!

1. Trench mantil

Prvo je trench mantil zamenio klasičan kaput u modnoj kulturi Francuskinja, a onda i u celom svetu. Naši favoriti: bež, crni i maslinastozeleni.

2. Cvetna bluza

Iako njihova frizura i šminka uvek šalju poruku da se ne trude mnogo, tajna je u tome da uvek imaju upečatljivu bluzu koja podiže njihov izgled na viši nivo. Cvetna - da leto traje čitave godine.

3. Flared jeans

Zvonarice, zvonarice, zvonarice. Zahvljajujući body positivity pokretima, više nije pitanje kojoj građi pristaju - može da ih nosi svako ko se u njima oseća dobro. Takođe, trend 70-ih Francuskinje nastoje da čuvaju kao najveću dragocenost.

4. Baletanke

Znamo šta ste pomislili - nimalo revolucionarno. Ali od svih klišea o francuskom stilu, ovo je jedan od retkih koje Francuskinje stvarno nose.

5. Haljine na bretele

Bez opterećivanja o silueti, Francuskinjama je komfor podjednako važan kao i stylish izgled. Zato najčešće nose haljine na bretele u kojima mogu da idu na posao, ali i na večernju žurku.

6. Crni sako

Pronalaženje sakoa ili jakne koja odgovara vašoj dnevnoj modnoj kombinaciji može biti nezgodno, ali ne i ako imate na raspolaganju crni sako. Francuskinje ih nose na sve - haljine, jeans, pantalone...

7. Mekani kardigan

Kvalitet je na prvom mestu, zato obratite pažnju da kardigan koji birate bude napravljen od dobrog materijala. Ovo je komad koji je prva asocijacija na zimu, ali zapravo je ovog leta postao must-have na najneuobičajnije načine kombinovanja. Ne plašite se da se poigrate s modom!

8. Shoulder bag

Mnogo praktičnije od torbica koje se nose u ruci, ali i sofisticiranije od crossbody tašnica, torbe preko ramena poseduje svaka Francuskinja.