Iako je izbor i te kako velik i postoji veliki broj opcija između kojih se može birati, prema rečima stručnjaka za prognozu trendova - hit modeli patika za sezonu pred nama mogu se podeliti u tri kategorije.

"Modeli koje su odobrile it devojke su retro patike i futuristički stilovi su tri vladajuće kategorije", kaže Kendall Backer, urednica modnih i beauty trendova u Trendalyticsu.

Minimalizam

Patike koje su odobrile it devojke minimalističke su u smislu siluete i palete boja, ali to ne mora da znači da moraju biti potpuno bele. Neke varijante dizajnerskih patika, poput modela Nama brenda Chloe, opremljene su detaljima poput teksturirane površine u različitim kombinacijama boja koje odgovaraju baš svakom stilu.

New Balance 550 patike.
Profimedia 

Kremaste nijanse, uz neverovatne kombinacije boja, ključna su kombinacija za privlačenje pogleda. Ako želite da oponašate isti stil it devojaka u 2023., potražite bele ili krem patike s malim promenama u dizajnu – suptilne blok boje, niz tekstura ili moderne siluete.

Retro patike

Modni znalci već dugo izvlače svoju kolekciju patika iz prošlog veka. Bacite oko na minimalizam 90-ih ili visoke modele hrabrih boja inspirisane 80-ima jer taj senzibilitet ne pokazuje znakove prestanka ni u 2023.

Prema rečima stručnjaka, retro stilovi i te kako ostaju zastupljeni u 2023. Kao što je poznato, patike Adidas Samba postale su viralne 2022., a nosile su ih Kendall Jenner, Kaia Gerber i Bella Hadid.

"Trenutno bieže skok od 318 posto u pretraživanjima u odnosu na prošlu godinu i porast od 1233 posto u broju na društvenim mrežama", kaže Beker.

Ali, prema njenim rečima, svakako se isplati obratiti pažnju na Asics.

"Taj brend trenutno ima porast pretraživanja od 37 posto u odnosu na prošlu godinu", kaže ona. Ako ne da se želite fokusirate isključivo na određeni brend patika i umesto toga vas privlače trendi boje, Beker savetuje potražiti nostalgične nijanse poput baby plave, sive, smaragdne i narandžaste.

Alternativno, pripazite na nasleđene brendove, poput Pume i Asicsa, koji su specijalizovani za elegantnije, uže stilove što pristaju uz nogu, ili tradicionalne siluete 'tatinih patika'.

Futuristički modeli

Futuristički stil ove sezone doživljava svoj trenutak te se susreće s klasikom, naslanjajući se na gorpcore (odnosno trendi chic kampovanje). To potvrđuju i brojke – futuristički stil imao je porast pretraživanja od 652 posto u odnosu na prošlu godinu, a utilitaristička estetika rasla je 21 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kako biste ovaj trend uključili u svoju garderobu za nadolazeću godinu, potražite patike s platformom, tehničkim elementima poput kaišščića ili detalja s bungee užetom te šarenim printovima boja. Odlična inspiracija krije se u street style-u, gde se sportske patike nose uz inače tradicionalno ženstvene komade poput haljina s volanima ili suknji u pastelnim nijansama, boji lavande ili svetlo ružičaste.