Jeans je možda najviše suštinski američki odevni predmet, ali nikad ne biste pogodili gde je prvo bio popularan.

Evo kako je prakticna uniforma postala mnogo više od toga:

16. vek: Ovo je period kada su indigo obojene, pamučne pantalone prvi put postale popularane u gradu Nim (Francuska) i Đenovi (Italija). Vekovima, one su bile omiljene kod mornara.

139121: Broj patenta dobijen od države Nevada kada su šnajder Jacob Davis i preduzetnik Levi Strauss 1873. godine prvi registrovali proizvodnju jeansa, što je povećalo njihovu snagu i učinilo ih trajnim proizođačima uniforme za rudare, poljoprivrednike i mehaničare.

3: Približan broj inča kog je trebalo naručiti za duže farmerke 1870. godine. Tkanina bi se skupila kada se opere, ali do tada, ljudi bi podvrnute nogavice koristili za odlaganje duvana.

1951: Godina kada je pevaču Bing Crosby  dbijen ulazak u kanadski hotel jer je nosio jeans. Zbog toga, Levis je stvorio formalni izgled za njega u celosti izrađen od jeansa - "kanadski smoking."

27: Toliko je Marlon Brando imao godina kada je nosio jeans u 1953. filmu "The Wild One", o pripadniku moto bande. Po tom filmu uspostavljen je klasičan izgled mladih huligana.

1955: Levis je prebojio jeans u jarko plavu za James Deana, da bi ih nosio u filmu "Buntovnik bez razloga".

12: Toliko godina je imao Elvis Presley kada je počeo da nosi sportske kapute, podignuti ovratnik košulje i jeans u školu. 

1957: Godina kada je  Presley imao liniju traperica koja je dobila ime po njemu. Odnosno onda kada je Levis stvorio crne "Elvis Presley Jeans", kao one koje je nosio u filmu "Jailhouse Rock".

394 900 000 $: Prihod od prodaje karata u svetu 1978. za film Greese. U svrhu promocije muzike, koja je proslavljena 1950. godine. Sedgefield Sportswear stvorio Greese jeans sa logom filma na zadnjem džepu. Uz svaku kupovinu, kupci su dobijali plakat ili kockice od pene koje su se kačile na retrovizor.

63: Broj epizoda Sonny & Cher Comedy Hour, koja je započela sa emitovanjem 1971. godine. Zabavljači su pomogli popularizaciju traperica.

15: Toliko godina je imala glumica-model Brooke Shields kada se pojavila u reklami za Calvin Klein Jeans. Brook u reklami govori: "Želite li da znate šta se nalazi izmedu mene i mojih Calvins? Ništa." To je izvučeno iz kontesta, jer je impliciralo da model nije nosio donje rublje.

108: Približno godina koliko je imao  jeans 501 koje su pronađene u starom rudniku u kalifornijskoj pustinji Mojave u 1998.

60 000 $: Iznos za koji su prodate na eBay aukciji u 2005. godini anonimnom kupcu i kolekcionaru u Japanu.

6: Broj dana nakon inauguracije predsednika George W. Bush kada je zabranio jeans u Beloj kući.

85: Pocenat žena u studiji iz 2007., koji je rekao da čuvaju odeću koja ne mogu da obuku iz sentimentalnih razloga ili motivacije za mršavljenje. Naročito jeans u najmanjoj veličini koju su ikada nosile.

6: Sezona serije Sex and the city, kad Miranda ponovo oblači svoj skinny jeans nakon porođaja i nedostatka vremena za jelo.

1984: Godina kada je modni dizajner Yves Saint Laurent rekao: "Voleo bih da sam izumeo jeans....On ima izraz, skromnost, seksipil, jednostavnost, sve što želim od mojih kreacija."

28: Sezona Saturday Night Live u kojoj su se Tina Fey, Amy Poehler, Maya Rudolph i Rachel Dratch pojavile u parodiji reklame za "mom jeans", jeansa visokog struka - "kroj u koji velikodušno staje mamino telo".

9: Dužina u inčima šlica na mom jeansu. Medijski natpisi:"Ja nisam žena više, ja sam mama."

2009: Godina u kojoj je predsednik Barack Obama branio svoje "Dad jeans", govoreći: "Taj jeans je udoban, a za sve one koji žele da predsednik izgleda sjajno u svojom uskom jeansu, žao mi je, ja sam prvo otac, pa tek onda čovek."

400: "Jeggings" Broj novih reči u Oxford English Dictionary 2011. godine, koja uključuje i reč jeggings.

Priredila: Jelena Bokić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija