Danas svetski poznati dizajneri Karl Lagerfeld i pokojni Saint Laurent imaju daleko poznatu istoriju prijateljstva i podrške. Međutim njihovo upoznavanje ima zanimljivu priču koja nije toliko poznata.

Naime, sredinom prošlog veka u nepristustvu društvenih mreža i masovnih medija modni svet su činili samo najsrećniji i najtalentovaniji ljudi u eminentim krugovima.

Mladi dizajner Yves sa neverovatnim talentom započeo je svoju karijeru tako što je 1953. godine aplicirao svoje tri skice na takmičenu za mlade dizajnere koje organizuje Internation Wool Secretariat. Tada je osvojio prvo mesto i zapao za oko Michelu de Brunhoffu, tadašnjem uredniku francuskog Voguea koji je bio poznat po pronalaženju novih mladih talenata.

Vrlo stidljivog i nesigurnog dizajnera Saint Laurenta, ohrabrile su reči hvale i podrška koju je zadobio te je odlučio da upiše kurs studija u Chambre Syndicale de la Haute Couture, veću koje reguliše zbivanja u svetu visoke mode i pruža praktično obrazovanje svojim zaposlenima.

Sudbina mu je bila takva da mu je život opet doneo učešće na istoimenom takmičenju mladih dizajnera organizacije Internation Wool Secretariat gde je opet osvojio prvo mesto i iza sebe ostavio prijatelja Fernanda Sancheza i u to vreme mladog nemačkog studenta, a sada modnog mogula Karla Lagerfelda.

Tada je Yves pobedio Karla.

Mladi Yves je brzinom svetlosti zaposlen pod okriljem renomiranog dizajnera Christian Diora, a Karl je svoje mesto tada pronašao u kući Pierre Balmain.

Saint Laurent je nekoliko godina radio za legendarni brend gde je nakon smrti Diora postao kreativni direktor i tada napravio svoju prvu samostalnu haute couture kolekciju. Postigao je ogroman uspeh kreiravši soft verziju čuvenog The New Dior Looka sa vanvremenskom haljinom poznatijom kao ‘trapeze’ dress.

Zbog vojne dužnosti i prekida ugovora, Yves je napustio Dior 1960., te je godinu dana kasnije u saradnji sa svojim poslovnim i emotivnim partnerom Pierre Bergeom osnovao sopstveni modni brend od tri zlatna slova YSL koji je sa komadima ‘Mondrian’, ‘Le Smoking’ ispisao stranice istorije i zauvek ostavio trag i nasleđe novim naraštajima modne industrije.

Tekst: Nemanja Lalatović
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/