"Još u novembru prošle godine ispred Metropolitan muzeja umetnosti (Metropolian Museum of Art) kontaktirali su me za dozvolu da jednu moju fotografiju, uslikanu 1996. godine u Parizu iskoriste za najavu izložbe posvećene japanskoj kreatorki Rei Kawakubo, koja je otvorena 1. maja ove godine!"

U pitanju je izložba koja je organizovana od strane američkog Vogue magazina, i kojoj je prethodila famozna Met gala, održana pre dve nedelje.

"Ponosna sam što sam na ovaj način doprinela jednom sveobimnom omažu radu i delu Rei Kawakubo. Fotografija na kojoj sam ja u mladim, manekenskim danima je proistekla iz saradnje sa jedim od najpoznatijih modnih fotografa Paolom Roversijem. Sama fotografija liči na neko slikarsko, uljano delo, a uslikana je analognom starinskom harmonika-kamerom i na njoj ne postoji nikakva Photoshop dorada. Još tada, modni kritičari proglasili su je umetničkim delom."

Fotografija je toliko oduševila ljude iz Vogue magazina i MET muzeja da je izabrana za glavnu, onu sa kojom je najavljen događaj na zvaničnom sajtu Metropolitan muzeja i u najavi američkog izdanja modne Biblije.

"Fotografija je obišla najvažnije svetske modne portale, štampana je za razne print promocije i ušla je u katalog-knjigu ovogodišnje MET izložbe Costume Instituta."

Na pomenutoj slici Jelena je odevena u neobičan, fluidan crveni kostim jedinstvene Rei Kawakubo, koja je svoj stvaralački vek posvetila brendu Comme des Garcons. Njene kreacije su krajnje umetničke, nesvakidašnje i vrlo uvažene u visokim modnim krugovima.

"Tada sam bila mlada manakenka kojoj je ovo bila prva velika revija na Pariskoj nedelji mode, a pošto su mi dali priliku da otvorim reviju, to me je odmah izbacilo iz anonimnosti i uvelo u društvo poznatih modela tog vremena."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/