Ova 20-godišnjakinja čeličnog pogleda, zbog kojeg je najveći svetski modni fotografi i dizajneri obožavaju, postigla je uspeh na kome joj pozavideti ne samo koleginice u regiji, već i one širom sveta.

Devojka pomalo neobičnog imena Faretta Radić, poreklom je iz relativno poznatog gradića na hrvatskom primorju, tačnije u Dalamaciji, iz Trogira, a njeni prvi veliki modni usoesi zapaženi od strane stranih medija, propraćeni su još u periodu dok nije bila punoletna.

Čim je napunila 18, Vogue ju je zapazio na svom modnom radaru i pisao o njoj kao o novom čudesnom licu koje ćemo sigurno viđati u budućnosti na mnogim velikim kampanjama.

Tako je i bilo. 

Međutim, nismo je samo viđali u velikim modnim kampanjama, editorijalima i na naslovnicama najvećih svetskih časopisa, već i na revijama Diora, Chanela, Moschina, Cavallia, Victorije Beckham, Givenchyja, Miu Miu, Chloe, Valentina, Isabel Marant..., možemo ovako u nedogled. Ne postoji dovoljno veliko i poznato ime u svetu modne industrije, čiji čelnici nisu poželeli da upravo lepa Hrvatica prošeta na Nedelji mode u nekoj od metropola, baš njihove modele.

Njena moć leži u crtama lica koje se uz pomoć šminke i dodatog stajlinga fantastično transformišu.

Fotografi je obožavaju zbog specifične lepote koja se lako može transformisati iz komercijalne u high -fashion što je za modela izuzetno važno, ako želite da radite u oba područja ovog biznisa. 

Na primer u industriji imate veliki broj devojaka koje su komercijalna lica, rade dobro plaćene poslove ali ih nećete videti na naslovnici italijanskog Voguea ili u nekim jačim kampanjama. S druge strane postoje high fashion lica koja se koriste samo za određne kampanje, editorijale i revije. Faretta ima tu sreću da može odraditi sve i to je jedan od ključeva njenog zavidnog uspeha.

Na godišnjoj listi prestižnog magazina BOF koja sadrži 500 imena ljudi koji su trenutno najuticajniji u modnoj industriji (u svim segmentima) nalazi se njeno ime kao novi ulaz ove godine. Faretta je ujedno jedina osoba iz Hrvatske kojoj je ovo pošlo za rukom, što je ujedno čini i najuspješnijom osobom u modnoj industriji, koja je poreklom iz Hravstke.

Takođe, Faretta se trenutno nalazi i na listi top 50 najpoželjnijih modela sveta, a jedan od njenih najvećih supeha do sada dogodio se pre nekoliko meseci kada je pozirala na naslovnici britanskog izdanja magazina Vogue.

Pogledajte na sledećoj stranici nekoliko slika cure koja je zaludela modni svet...

PageBreak

Izvor: buro247.hr/elle.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/