Oko 130 komada sa potpisom YSL-a koji je bio dugogodišnji prijatelj francuske dive našlo se na prodaji u aukcijskoj kući Christie's u Parizu. Dodatnih 146 komada odeće nalazi se na onlajn aukciji između 23. i 30. januara, prenosi BBC.

Sama prodaja u Christie's trajala je oko pet sati, i smatra se jednom od uspešnijih u poslednjih pet godina.

Među prodatim komadima jedan model oborio je rekord prodaje u svojoj kategoriji.

U pitanju je unikatni tuxedo kostim koji je za glumicu dizajner uradio 1982. godine.

Model je prodat za 20.000 evra što predstavlja najvišu cenu koju je neki smoking dobio na javnoj aukciji.

(Hladna lepotica evropskog filma: 10 najboljih uloga Catherine Deneuve)

Najviše je ipak plaćen drugi model - zlatna metalik haljina koju je Catherine nosila na Oskarima 2000. godine kada je bila nominovana za dramu Est-Quest, prodata je za 33.700 evra naspram očekivanih 2-3.000 evra. 

Catherine Deneuve je izjavila za medije da je odlučila da proda svoju kolekciju odeće pošto je napustila svoju kuću u Normandiji, na severu Francuske, gde je ta kolekcija čuvana godinama.

Glumica je bila dugogodišnja muza Yvesa, jednog od najpoznatijih kreatora 20. veka koji je umro 2008. godine. Njih dvoje su se upoznali 1965. godine kada je ona imala 22 godine i kada je trebalo da bude predstavljena britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj.

(5 beauty tajni Catherine Deneuve)

Deneuve je zatražila od dizajnera da joj napravi haljinu za tu priliku, i tada je rođeno 40-ogodišnje prijateljstvo.

"On joj je davao snagu i samopouzdanje, jer je ona rekla da je nositi odeću Ives Saint Laurenta kao nošenje lakog oklopa", rekla je koordinatorka prodaje u aukcijskoj kući Kamij de Foresta.

Za sada nije poznato da li će glumica donirati kompletan prihod od prodaje nekoj humanitarnoj organizaciji ili pak da ima druge planove za dobijenih milion dolara. Inače samoj aukciji prethodila je kraća izložba svih modela koji su se potom našli na prodaji.

U nastavku pogledajte slike sa te izložbe: 

izvor: Elle - N1

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/