Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Chanel Cruise Collection: Kolekcija u koju smo se zaljubili!

Autor Ana Dodig
Autor Ana Dodig

Kolekcija za koju je nedavno prezentovan čaroban lookbook sa Joan Smalls, ne prestaje da nas opčarava svojom svežinom, eklektikom i tribal detaljima...

Izvor: Foto: Chanel

Priznajemo: zaljubljeni smo u sve kolekcije s potpisom Chanela, ali mislimo da nismo jedini, niti da smo pristrasni. Jer, Chanel je više od mode, više od uobičajnih kolekcija.

Poslednji niz godina pored standardnih RTW i Haute Couture kolekcija našu pažnju privlače njegove Cruise kolekcije koje su odavno postale godišnji dodatak Chanelovom impresivnom stvaralaštvu. 

Chanel je među prvima, još 1919. godine startovao sa konceptom koji će tek početkom 21. veka postati poznat pod imenom Cruise. Naime, tada je u francuskom luksuznom letovalištu Bijaric francuska kuća prezentovala mini kolekciju za putovanje.

(Šestogodišnjak i Joan Smalls zvezde kampanje Chanel Cruise 2015)

Citiramo američki Vogue: “Chanel je predstavio malu kolekciju modela koji se baziraju na ključnim modelima koje mahom nose Francuskinje. Kroj se ne razlikuje puno od onog kog je kuća prezentovala prošle godine, ali ostaje utisak da su modeli nekako ležerniji, lepršaviji i svedeniji od klasičnih."  

Ove mini kolekcije koje su prezentovane između glavnih su upravo počele 20-ih godina prošlog veka da se pojavljuju i u magazinima. Prevashodno su bile osmišljene kao kolekcije odevnih modela koji su kreirani za neko luksuzno putovanje, topliju klimu. U ovim kolekcijama, dizajneri se nisu trudili da menjaju siluetu, niti atmosferu koju su plasirali u standardnim RTW kolekcijama, već samo da prikžau drugačiji ugao gledanja na kolekciju, odnosno ležernije i svedenije varijacije modela koje su prikazivali na Nedeljama mode. 

(Chanel Couture: Dobrodošli u Lagerfeldovu cvetnu baštu)

Od tada, Gabrielle Chanel je skoro svake godine prezentovala svojim klijentima mini kolekcije za leto koje su obuhvatale modele za plažu, vikend na jahti, spa tretman. Ove kolekcije su mahom bile kreirane za bogatu klijentelu koja je navikla da letnji odmor provodi na Azurnoj obali.

Tradiciju Cruise kolekcija nastavio je i Karl Lagerfeld koji je kreativni direktor brenda već 30 godina. Cruise kolekcije su od Karlovog dolaska prikazivane u oktobru ili novembru, dok su se u prodaji našle tek u aprilu, tik pred letnju sezonu. Chanel je inače prvi brend koji je počeo da Cruise kolekcije prikazuje na revijama, i to uvek na nekoj drugoj lokaciji. Svi ostali brendovi Cruise kolekcije prikazuju kroz lookbook prezentacije. 

Najnovija Cruise kolekcija oslikava Lagerfeldov doživljaj romantičnog i modernog Orienta, te ne čudi što je prezentovana u Dubaiju, mestu gde se susreću istok i zapad. Ono što smo videli su šareni materijali, izuzetne teksture i kitnjasto ukrašene haljine, Aladinove papuče, šalvare i sakoi kakve samo Chanel može da napravi.

U galeriji pogledajte poslednju Cruise kolekciju s potpisom Karla Lagerfelda >>>

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity