Inspirativna i maštovita lokalna dizajnerka Nevena Ivanović, osnivačica brenda NEO DESIGN, ekskluzivno za Elle otkriva novu kolekciju I kampanju koja ilustruje inovativan pristup kreiranju uvezan sa mitom o zodijaku.

Autorske kolekcije su još davno prestale da se oslanjaju na komercijalne načine stvaranja i plasiranja novosezonskih linija. Veliki dizajneri svu svoju energiju usmeravaju ka konceptualnom načinu razmišljanja koji dovodi do fenomenalnih i inspirativnih finalnih rezultata. Ilustrativan primer ovog vida stvaranja možemo videti kod Nevene Ivanović koja stoji iza poznatog brenda NEO DESIGN. Lepota odevnog komada privlači, ali duh, priča i emocija ostavljaju večni trag. Potrekpljena ovim znanjem, Nevena je dizajnirala JUUNISHINEO kolekciju ne samo da bi privukla garderobom, već da bi pokazala da odeća može da bude mnogo više od krpica koje se brzo zavole i još brže odbace. Njeni novonastali komadi su životni suparnik koji je precizno skrojen prema ličnim spiritualnim i duhovnim preferencama.

Nije strano da dizajneri često umeju da koriste elemente iz svog okruženja kao reference prilikom kreiranja. Da li je to jedini izvor nadahnuća ili se tu krije još nešto?

Kolekcija je inspirisana elementima japanskih i istočnoazijskih legendi o zodijaku o Budinoj oproštajnoj večeri. Kostimi/odeća inspirisani su mitom o horoskopskim znakovima i njihovim karakteristikama. Zodijak je veoma važan u životu, kao i u životu japanskog naroda. Zodijak Juunishi takođe opisuje pojedinca. Postoji uopšteni skup ponašanja i ličnosti za koje se veruje da na tačan način opisuju ljude određenog znaka. Oni veruju da zodijak predviđa čovekovu sreću i bogatstvo. Mnogi ljudi su se u svojim glavnim odlukama oslanjali na ove „prognoze“ poput toga gde će graditi svoje domove, koja preduzeća osnovati, pa čak i sa kim se mogu venčati. Ta kompatibilnost između znakova presudna je kada je reč o brakovima, pa kolekcija JUUNISHINEO predstavlja konceptualni pristup venčanici, pa i onoj polurecikliranoj od starih, korišćenih venčanica i smokinga. Svaka odeća odgovara određenom horoskopskom znaku i ona je takođe imenovana po njima.

Koliku ulogu ima inspiracija kada je reč o stvaranju tvog kreativnog identiteta?

Verujem da inspiracija potiče iz našeg DNK i da je to čvrsto povezano sa našim poreklom. Imam životni projekat u kojem pratim svoje nadahnuće i pronalazim ga da bih mogla da napravim mapu te svoje inspiracije i uporedim je sa mapom svog DNK/porekla mog pretka.Pored toga, osećam duboku povezanost sa japanskom kulturom i težim da je reinterpretiram na svoj način i pomešam sa svim ostalim kulturama koje me inspirišu.

S obzirom na to da smo obišli sve lokalne metraže i videli šta imaju da ponude, nas zanima kako i gde ti uspevaš da nabaviš ove fenomenalne materijale?

Volim da koristim neobične materijale ili one koji nisu prvi izbor prilikom izrade odeće. U ovoj kolekciji koristila sam dekorativni stolnjak, nit veš, više vrsta izolacionih materijala, joga prostirke, materijale za kišobrane, pertle za cipele, patrone za trimer za travu, karton, užad. Volim kad mogu da koristim nešto neočekivano, potcenjeno, jeftino ili odbijeno, i učinim da to izgleda skupo i intrigantno.

Tvoja kolekcija govori za sebe, kakva je to priča?

Veoma je važno prihvatiti tu „životinju“ sa kojom smo rođeni, ali takođe je važno prihvatiti da je moć izbora ono što nas razlikuje od onoga što je napisano i da možemo oblikovati i promeniti ono što jesmo čak i ako nas je zodijak odredio u trenutku rođenja. Verujem da je veoma važno slediti svoj unutrašnji glas kada je reč o velikim životnim odlukama i da nijedan od zodijaka ne može biti precizniji i istinitiji od toga.

Alek Živković NEO DESIGN - Nevena Ivanović

Priredila: Ana Ostojić
Foto: Alek Živković
Stajling: Nevena Ivanović
Asistent stiliste: Gorana Obradović
Scenografija: Multipraktika
Šminka: Sanja Orlandić
Frizura: Paolla hairstyle
Nakit : Glory Box by Nataša Lazarević
Cipele: Valter shoes
Modeli: Valentina Paunović, Sara Živković (obe Fox) i Jovana Jokić
Produkcijski tim : Nebojša Glišić, Predrag Ivanović, Slavica Ivanović, Miljan Ivanović