U cikličnom svetu mode koji se okreće zajedno sa novim sezonama i trendovima, zanimljiv je pravac kojim su u novije vreme krenuli modni brendovi - privlačenje pažnje putem društvenih mreža. Ovde publicitet brzo postaje popularan, performativan i zapanjujući, a iz tog razloga sve više brendova počinje da briše sav sadržaj sa društvenih mreža ne bi li izazvao gomilu komentara, spekulacija i pitanja.

Prvo je to bio Bottega Veneta koji je želeo da u prvi plan istakne svoj digital issue - modni magazin, zatim Jean Paul Gaultier sa dramatičnom objavom ''THE END'', koja je označila kraj jedna, a početak druge ere. Sada, nakon najave da se Balenciaga vraća u svet visoke mode nakon 53 godine, modna kuća je potpuno ''očistila'' Instagram Feed, ostavljajući ga praznim, sa samo jednim Highlightsom ''Couture''. 

Izgleda da su brendovi uvideli brojnost reakcija na ovakve radikalne poteze, a sve u nadi da će sve oči biti fokusirane samo u njih. Baš kao i Gaultier, Balenciaga priprema tlo za ponovno započinjanje nove ere - kreiranje haute couture kolekcija prvi put od 1968. godine. Otkad je na čelu brenda Demna Gvasalia, kompanija je puna iznenađenja, pa iako se nagađa da dolazi novi kreativni direktor ili novi stil, to ovog puta nije u pitanju.

Povratak Pariske nedelje mode najavaljuje live revije, a modne kuće koje su već potvrdile svoja izlaganja su: Dior, Jean Paul Gaultier, Giorgio Armani Privé, Chanel, Azzaro Couture, Zuhair Murad, Vaishali S, kao i Balenciaga.

Osvrnuvši se na istoriju, prva lokacija za prikazivanje nove Balenciaga kolekcije biće originalni studio-salon Cristobala Balenciage. Fashion show je zakazan za 7. jul, a mi ga nestrpljivo iščekujemo! 

Pripremila: Ivana Matijević