Bilo da ste lubitelj trčanja ili ne, Nela Bunčić je nepresušna inspiracija. Svakog jutra ćete na njenom Instagram profilu Yugoslovenka, naći seriju story-ja direktno sa njenih trkačkih treninga koji će vas sigurno motivisati da ustanete iz kreveta. Pa čak i zimi! Zato smo sa ovom Nike ambasadorkom pričali o početku njene ljubavi prema trčanju, jutarnjim ritualima, ali i omiljenim komadima iz nove Nike Weatherised kolekcije sa kojima je njen trening trčanja efikasniji i produktivniji tokom nepovoljnijih vremenskih uslova.

Znamo da je maraton tvoja velika ljubav, ali nam otkrij kada i kako su se rodile tako velike simpatije prema trčanju?

Mogu slobodno da kažem da sam prvih 19 godina praktično mrzela trčanje i da mi je ono bilo najveća kazna na treninzima. Onda sam sa 20 godina povredila koleno (ponovo) i da bih se vratila u formu krenula sam po malo da trčim na traci u teretani. Nekoliko meseci kasnije sam se dogovorila sa drugaricom da se zajedno učlanimo u trkački klub i spremamo beogradski maraton, međutim na prvi trening sam došla sama jer se ona uspavala. Tada sam počela da trčim sa ciljem, a onda se trčanje pretvorilo u moju životnu naviku, dnevnu rutinu i ono nešto što me opisuje.

Pored toga si aktivna na društvenim mrežama i imaš full time posao u ozbiljnoj kompaniji. Koliko je teško uklopiti treninge i sve poslovne obaveze?

Ima dana kada je sve moguće, međutim često postoje dani kada je baš teško i kada me umor lomi. Pored full time posla radim i kao influencer koji održava svoju stranicu sam, sama pišem trkačke blogove, smišljam projekte, održavam svoju agenciju, a pored svega toga radim i na jednoj televiziji gde se svako jutro prikazuju video-emisije treninga. Tako da me umor često stiže, ali sve što radim stvarno volim i kada bi mi neko rekao da nečega treba da se odreknem - ne znam čega bih, ali treninga svakako ne bih. Sa druge strane, na treninge gledam kao na kvalitetno vreme za sebe koje često provodim i u društvu svog psa – Vasi.

Koji su ti omiljeni jutarnji rituali?

Kada ustanem ujutru, obučem se i spremim brzinski i odmah izlazim na trčanje ili trening. To je bez premca omiljeni ritual zbog kog se budim i po snegu i hladnoći i vrućini i jedva čekam da počnem sa svojim jutarnjim treningom. Posle toga ide ispijanje omiljene kafe i doručak, i tek tad krećem dalje sa svojim obavezama i dan može da počne.

Nela Bunčić za ELLE otkriva kako ne odustati od treninga u hladnijim zimskim danima i koji su njeni omiljeni komadi iz Nike Weatherized kolekcije.
Nike 

Na tvom IG profilu možemo videti da od trčanja ne odustaješ bez obzira na vremenske uslove. Koliko ti je bitna oprema koju nosiš?

Čim postaneš malo ozbiljniji trkač, počneš ozbiljnije da razmišljaš i ulažeš u opremu za trčanje. Meni je oprema jako važna, pre svega jer je veoma bitna za samo trčanje, a pored toga želim i da izgledam dobro tokom tog vremena za sebe. Kvalitetna oprema podrazumeva one stvari koje vas greju kada vam je hladno, koje se neće promeniti posle trećeg pranja, koje imaju dovoljno džepova za sve vaše stvari na trčanju i patike koje praktično mogu da trče umesto vas (naravno da ne mislim bukvalno:). Materijali su izuzetno bitni kad je trčanje u pitanju, sva moja oprema je izrađena od patentiranog Nike Dri-FIT materijala, čija prozračnost omogućava da se telo adekvatno ventilira tokom fizičke aktivnosti i da tkanina ne upija znoj.

Koliko je slojevitost garderobe važna kada je u pitanju zimski trening napolju?

Meni je izuzetno bitno da imam više slojeva na sebi kako bih mogla da se aklimatizujem na vremenske uslove, ali opet ne previše. Kada su noge u pitanju, tu koristim zimske debele helanke za trčanje i u njima mi bude dovoljno toplo, tako da na nogama nosim uvek jedan sloj. Ipak, kada je gornji deo tela u pitanju, uglavnom imam dva ili tri sloja u zavisnosti na temperaturu i vremenske uslove. Najčešće na sebi nosim majicu kratkih rukava za trčanje kao potkošulju, zimsku majicu dugih rukava koja može da ima i kapuljaču/fantomku i zimsku jaknicu za trčanje, Nike Therma-Fit repel koja je naizgled tanka, ali međutim izrađena je tako da čuva toplotu tela i vodootporna je, tako da u njoj možete trčati i po snegu i kiši bez problema. Ukoliko se vreme tokom trčanja promeni i slučajno mi bude vruće, uvek mogu da skinem neki sloj i neometano nastavim sa treningom.

Šta je to što bi iz Nike Weatherised kolekcije izdvojila kao nezaobilazni komad?

Pre svega Nike Pegasus Shield patike koje odolevaju svakom mrazu i svakoj bari, pa je moje stopalo uvek suvo i toplo. Niko ne voli da živi sa mokrim nogama, a kamoli da trči, zar ne? Pegasus je generalno jedna od najpoznatijih Nike patika za trčanje koje su idealne za gradsko trčanje i distance između 5 i 10km.

Koliko ti je izbor i kvalitet materijala bitan kada je u pitanju sportska garderoba?

Materijali su jako bitni kada je u pitanju garderoba za trening, pre svega jer su to stvari koje jednom obučeš i odmah moraš da pereš. Zamislite samo koliko puta do sada sam oprala svoj omiljeni top ili helanke za trčanje?! Oni se i dalje nisu raspali i idalje izgledaju isto kao na početku. Osim ako sam uspela da ih obojim u mašini za veš! Takođe je bitno da su stvari napravljene od materijala koji je pogodan za sport i znojenje - što znači da skuplja znoj i da se brzo suši. Za to je, kao što sam malopre spomenula zaslužna Nike DRI-Fit tehnologija, koja ubrzava prirodnu ventilaciju tela, ubrzava isparavanje znoja i čini da vaše stvari tokom vežbanja nisu natopljene i teške.

Materijali su najvažniji kada je u pitanju sportska garderoba za zimu, a Nike Weatherized kolekcija je pravi izbor.
Nike 

Često spominješ da voliš praktičnost zimske opreme. Možeš li da nam otkriješ koji su to najpraktičniji komadi iz Weathersized kolekcije koje si ti odabrala?

Moram da istaknem da su rukavice za trčanje iz nove kolekcije super komad, jer imaju mogućnost da sa njima na rukama radite preko telefona, što znači da ne moram da ih skidam tokom snimanja storija. Uvek ističem jakne i prsluke za trčanje, jer su ti komadi praktično večni, mogu da traju bukvalno godinama, a mogu i da se nose i nezavisno od trčanja.

Kada je trčanje u pitanju, izbor patika je bitna stavka. Koji su tvoji kriterijumi pri izboru?

Moji kriterijumi u izboru patika su vrlo jednostavni: da su dovoljno velike i da imam osećaj da letim u njima. Dosta pratim trendove, informisana sam o patikama za trčanje i uvek volim da isprobam kada izađe novi model. Bitno mi je i da su predviđene za trčanje na betonu, da imaju debeo đon a opet da budu lagane, jer znam da mi takve patike sigurno čuvaju kolena i sve zglobove u telu. Moj favorit poslednje dve godine je Nike Alphafly Next. Ovaj model je izgrađen od Nike ZoomX pene koja je neverovatno responzivna i lagana, pruža vam optimalan povrat energije i oslobađa pritisak na stopalo dok vi prelazite kilometre. Savršena je za duge distance i ljude koji su već malo ozbiljniji trkači i spremaju se za maraton ili polu-maraton.

Koji model patika preporučuješ kada je u pitanju zimski trening?

Ove sezone trčim u Nike Odyssey React Shield i prezadovoljna sam sa njima, tako da su moja sigurna preporuka. Ono što bih posebno izdvojila kod ovog modela je napredna tehnologija jastučića duž celog stopala koja se nalazi u među-đonu patike i koja pruža neophodnu udobnost i savitljivost na stazi koja vas izaziva da je savladate. Weatherised tehnologija je prisutna kroz đon koji poseduje šare koje se efikasno nose sa vodom, dok lepljiva guma poboljšava prijanjanje na klizavoj podlozi. Deo oko zgloba pažljivo je oblikovan penom koja pruža potporu, udobnost, a pre svega sigurnost vašem stopalu.

Kome su sve namenjeni komadi iz Weathersized kolekcije?

Komadi iz Weatherised kolekcije namenjeni su svima koji ne žele da imaju izgovore zašto danas nisu otišli na trčanje, ali ja bih volela da ih probaju i oni koji imaju izgovore kako ih više ne bi imali.

Proizvodi iz ove linije namenjeni su pre svega za borbu protiv nepovoljnih vremenskih uslova, tako da možete nesmetano da se bavite bilo kojom aktivnošću i da ne brinete o hladnoći, kiši, snegu, vetru. Pažljivim izborom vodootpornih materijala, kombinacijom različitih tkanina Nike je uspeo da svede na minimum uticaj nepovoljnih vremenskih uslova.

Nike Weatherized kolekcija namenjena je svima koji treniraju i trče u nepovoljnim vremenskim uslovima - kiši, hladnoći, snegu.
Nike