Konstrakta, kolektivno buđenje svesti, ili nešto treće... činjenica je da drugu godinu za redom na Pesmi Evrovizije slavimo autentičnost, inovativnost i kvalitet u svakom smislu - od muzike do performansa i kostima. Tako će Srbiju ove godine u Liverpulu predstavljati mladi muzičar Luke Black sa pesmom ''Samo mi se spava'' (koju već danima vrtimo na repeat), a koja ponovo nosi dublju poruku i kritički stav - o sveopštem uspavanom, gotovo letargičnom stanju društva.

''War, glad je, bez nade
Savest spava dok svet gori
Gori, kraj je, mrak traje
Razum spava dok svet gori...''

Iako slabo poznat široj javnosti, Luka zapravo već godinama stvara muziku sa svojim istim (pobedničkim) timom, a kako živi u Londonu, njegova karijera fokusirana je i na strano tržište.

Ovim povodom kontaktirali smo dizajnerku Monu Lacko koja je kreirala kostime za Lukin nastup, a samo za Elle podelila behind the scenes momente, te ispričala sve o njihovoj saradnji:

''Pošto Luka, Vasso i ja uvek sarađujemo, nekako je bilo logično i prirodno da će tako biti i sada, jer uživamo u tome i slično razmišljamo. Malo mi je bilo haotično jer sam se porodila pre 6 meseci i bilo je mnogo teže raditi nego kad nema tih distrakcija, ali sam stvarno uživala u celom procesu i činjenici da sam se vratila u taj svet i ponovo radim na kostimima ove tematike. Luka je tačno znao šta želi, imao je viziju svega, a mi smo bili tu da to nekako predstavimo - Vasso i Marija što se tiče vizualizacije, a ja što se tiče kostima. Tako da iako je bilo haotično zbog manjka vremena, baš smo lepo i fluidno sarađivali kao tim, sa mnogo razumevanja.''

image6 (1).jpeg
Privatna arhiva Luke Black i Mona Lacko

image7 (1).jpeg
Privatna arhiva Mona, Marija, Vasso

image4 (5).jpeg
Privatna arhiva 

image2 (4).jpeg
Privatna arhiva 

image1 (2).jpeg
Privatna arhiva 

Kostimi, vizuelni efekti i animacije inspirisani su estetikom igrica, anime, a Mona je sponu našla i sa svojom omiljenom knjigom Oldosa Hakslija ''Vrli novi svet''. Pored toga, čitav nastup je svojevrsna alegorija.

''Ja jako volim futurističke outfite i zbog toga mi je je ovo baš leglo, kao i uvek kada radimo zajedno. Suština je bila da predstavimo plesače kao one koji spavaju, koji još uvek nisu shvatili da treba da se probude, a Luka je taj koji se već probudio i bori se protiv zla, što mislim da se jasno vidi i kroz nastup'' kaže Mona za Elle.

Evrovizija će se ove godine održati od 9. do 13. maja, a mi navijamo za još jedan fantastičan plasman naše zemlje1