Ovo je priča o umetnosti koja predstavlja omaž nekim starim zanatima, a koje Dubravka Savić vešto prenosi kroz svoj brend Dulsineja, čiji naziv upućuje na ženski ideal i nestvarno žensko biće satkano od snova i mašte, baš kao i ova porodica ručno pravljenih šešira i ručno oslikavanih svilenih marama. Kako ovaj brend čuva sentiment na neka prošla vremena dajući im pečat i simboliku savremene mode, otkriva nam Dubravka u specijalnom intervjuu za magazin Elle.

Prvi put srele smo se pre nešto više od sedam godina na projektu Moje kreativno ja, kada si ti tek započinjala koncept Dusineja. Kako je došlo do same ideje?

Dulsineja je odraz mog unutrašnjeg sveta gde je umetnost način života. Nakon završenih studija novinarstva moja pažnja bila je usmerena ka dizajnu, umetnosti i kreativnim ličnostima. Nisam želela samo da pišem o tim temama, želela sam da stvaram. Od završenih grafičkih radionica, kurseva fotografije i škola crtanja, stigla sam do drevne tehnike slikanja na svili, gde sam zastala i stvorila svoju viziju. Tako je nastala prva svilena marama, tako je nastao brend. Dok je Dulsineja stasavala zajedno sa mnom, upisala sam i završila osnovne studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za dizajn tekstila i time utemeljila svoju ideju u znanju i iskustvu.

Koliko je bilo teško verovati u jedinstvenu ideju na tržištu kao što je naše?

Verujem u ideje i snagu volje, jako i lako. Imam taj dar.

Koliko su se tvoja vizija i perspektiva promenile od tada?

Dulsineja je atelje u kom živi porodica šešira, marama i snova. Dosledna sam viziji, kao i ona meni. Rastemo kroz apsolutnu posvećenost i predan rad i napredujemo nepokolebljivim koracima punim ljubavi.

Da li postoji simbolika motiva koje slikaš ili intuicija nalaže kuda će se četkica kretati?

U motive različitih plodova koji u sebi nose prolaznost i smene, utkana je nostalgična nota koja evocira uspomene na različita podneblja, na desene koje su nekada nosile naše bake i mame, na odmore, putovanja, smenu godišnjih doba… Dulsineja čuva te sentimentalne trenutke dajući im savremeni dodir i simboliku. Tako je, recimo motiv kruške postao simbol Dulsineje i sinonim za fluidnu nežnu žensku prirodu.

Sigurno je da svaki proizvod odiše jedinstvenošću i možda će zvučati kao kliše, ali zaista me interesuje odakle crpiš inspiraciju da dizajniraš tako zanimljive modele po kojima si sad i više nego prepoznatljiva?

Svilena marama je vanvremena tačka susreta mode i umetnosti. Ova sinteza pruža mi široku likovnu slobodu. Nezavisna je od uzrasta i trendova, može da se tretira poput slikarskog platna, a ne mora da završi na zidu. Sa druge strane, volim šešire i verujem da ovi odvažni detalji koji su prisutni kroz čitavu istoriju, imaju čudesnu mogućnost da svakodnevicu podignu na viši nivo. Kroz zanatski rad razvijam prisutnost i na neki način postajem jedno sa poslom i sa prethodnim generacijama koje su majstorski predano obavljale svoj posao. Proizvodi sa Dulsineja potpisom predstavljaju omaž vremenu koje je iza nas, kada su žene više pažnje posvećivale eleganciji, a u isto vreme nose savremeni pečat.

Koliko je potrebno vremena za izradu jedne beretke?

Svaki komad izrađujem ručno tradicionalnom tehnikom uz pomoć starih drvenih kalupa koji pripadaju prošlim vremenima sa skoro vekovnom tradicijom. Za izradu jednog modela potrebno je nekoliko dana.

Misliš li da ljudi danas cene komade koji su ručno rađeni i koji su deo slow fashiona?

Žene koje umesto generičkih komada pravljenih za sve biraju nečiji umetnički izraz, rad i energiju, prepoznaju sebe u nečemu što je unikatno i drugačije. Bez dama koje cene posvećenost kakvu zahteva ručni rad, Dulsineja ne bi mogla da postoji. Hvala im što su deo ove priče.

Koliko je teško da kao mlada preduzetnica napraviš razliku između privatnog i poslovnog, i šta kada Dubravka nije raspoložena da stvara?

Kada Dubravka nije raspoložena da stvara, bira disciplinu jer ona vodi u slobodu, a rad u inspiraciju. Granice između poslovnog i privatnog samo nazirem i još nisam sigurna da li uopšte želim da ih imam. Sve je povezano.

Dulsineja svet karakterističan je po svojim pastelnim bojama i veoma brzo je pobrao simpatije mnogih. Šta su ti na putu prepoznavanja bili najveći izazovi?

U Dulsineja svetu komuniciramo vrednosti estetikom, nežno i delikatno. Pastelne boje pronašle su zajednički jezik sa svilom koja je suptilna i nežna, ali paleta je široka kao i putevi prepoznavanja.

A koje stvari bi volela da si znala ranije, kako bi možda odreagovala drugačije?

Ono sto ne znamo, možda je ono što nas izdvaja. Put do saznanja je jedinstven. Ne bih ništa menjala.

Koja je sada ideja za budućnost Dulsineje?

Ideja je mnogo, a budućnost ispisujemo dan po dan.