Rođen u Parizu 1962. godine, Marcel Marongiu je studirao ekonomiju i modni dizajn u Švedskoj. Karijeru je otpočeo kao modni ilustrator u časopisima, a od 1982. do 1988. godine radio je kao asistent Francea Andreviea u Parizu.

Prvu kolekciju sa svojim potpisom kreirao je 1988. godine, a već naredne se pojavio pred publikom na prestižnom programu Fashion week u Parizu.  Za samo nekoliko godina, njegovi modeli su se uspešno prodavali u mnogim buticima u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Japanu, kao i u SAD.

Godine 1998. otvorio je i butik u Parizu, a u oktobru 1999. prikazao je kolekciju u Cour Carré du Louvre. Iste godine je kreirao i kolekciju za porcelan iz Limoža, a švedski Elle dodelio mu je nagradu za kreatora godine. 

“Odeća treba da osvetljava, a ne da prikriva našu ličnost. To ne treba da bude oklop, već zanimljiva garderoba koja se može prodati i koja se može nositi”, objasnio je u jednom od intervjua svoj ključni modni princip.

Marongiu je jedan od onih kreatora koji uspevaju i u vreme krize i razumeju promene na tržištu. Kako sam Marcel kaže: “Počinjao sam u u trenutku kad su počinjala teška vremena. Ja pravim odeću za svoju generaciju, koja jednostavno nema gomile novca koje je spremna da potroši na modu.”

Godine 2007. ovaj francusko-švedski kreator preuzeo je mesto kreativnog direktora u modnoj kući Guy Laroche.