Virginie Viard, koja je imenovana za kreativnu direktorku modnih kolekcija kuće Chanel nakon smrti Karla Lagerfelda 2019. godine, napustiće svoju poziciju, prema izveštaju Business of Fashion. Francuskinja je započela sa radom u kući Chanel 1987. godine i bila je dugogodišnja Lagerfeldova štićenica, prateći ga sve do brenda Chloé i vraćajući se sa njim u Chanel 1997. godine. Njeno imenovanje je označilo prvi put da je žena dizajnerka preuzela vođstvo brenda nakon same Gabrielle Chanel.

Rođena 1962. godine, dizajnerka potiče iz Liona, gde su njeni baka i deka radili kao proizvođači svile. Viard je studirala dizajn pozorišta na Cours Georges, a zatim postala asistentkinja kostimografa Dominique Borga.

Viard, koja je nasledila Karla Lagerfelda, uspela je da "obnovi kodove kuće poštujući kreativno nasleđe Chanela" stoji u saopštenju luksuzne kuće. Ime novog kreativnog/e direktora/ke biće "objavljeno u dogledno vreme," rekla je portparolka Chanela.

OMILJENI PARFEMI KARLA LAGERFELDA: Najuticajniji dizajner na svetu voleo je mirise koji su dostupni na našem tržištu
Britta Pedersen / AFP / Profimedia 

Jesenja haute couture kolekcija za 2024. godinu biće predstavljena kako je ranije i planirano 25. juna u pariskoj Opéra Garnier.

Samo nekoliko nedelja ranije, Chanel je dao Viard svoj glas poverenja nakon što je francuska luksuzna kuća ponovo ostvarila rekordne prihode u 2023. godini. Tada su globalna izvršna direktorka Chanela Leena Nair i glavni finansijski direktor Philippe Blondiaux izjavili da luksuzni gigant planira da zadrži svoju strategiju brenda i kreativni pravac nepromenjenim, uprkos usporavanju globalne potrošnje na luksuzne proizvode i mešovitim reakcijama na internetu na poslednje povećanje cena i kolekcije ready-to-wear.

Nakon što je nasledila Lagerfelda, Virginie je bila ključna za uspeh brenda poslednjih godina. Pod njenim vođstvom, Chanelov uspeh sa RTW kolekcijama se uvećao za 2,5 puta i porastao je za 23 procenta samo prošle godine, izvestio je prošlog meseca Blondiaux

profimedia-0414800488.jpg
Cyril Pecquenard / KCS Presse / Profimedia 

Ova pohvala je usledila nakon niza negativnih komentara na društvenim mrežama nakon Chanelove resort revije u Marseju, koja je ciljala mlađu demografsku grupu. Revija je održana na krovu Cité Radieuse, jednog od glavnih srednjovekovnih stambenih projekata arhitekte Le Corbusiera.

Revija se odigrala usred ponovnih spekulacija da će Hedi Slimane preuzeti mesto kreativnog direktora kuće - glasina koja se prvi put pojavila 2017. godine i koju je Chanel dosledno negirao.

Druga imena koja se spominju kao mogući naslednici su Pierpaolo Piccioli, bivši kreativni direktor brenda Valentino (držimo palčeve!), i Sarah Burton, bivša kreativna direktorka Alexander McQueen-a, te Haider Ackermann (koji je bio omiljeni Karlu Lagerfeldu).

2018. godine, Viard je izjavila za ELLE: "Mrzim biti u centru pažnje." Ali čini se da je obožavala rad sa Lagerfeldom, koji ju je tada opisao kao "moju desnu ruku i moju levu ruku... Naš odnos je suštinski, udvostručen veoma stvarnim prijateljstvom i naklonošću."

profimedia-0705149011.jpg
Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia 

Kreativna direktorka je unela dašak mladalačkog stila, ponekada inspirisanim '80-im godinama. Primera radi, za kolekciju jesen 2024. godine, ona je uzela kao inspiraciju klasik Claudea Leloucha, Un homme et une femme, otišavši toliko daleko da je ponovo kreirala plažu Deauville iz filma za svoju reviju, te je kao rezultat nastao mini film sa Penelope Cruz (ambasadorkom brenda) i Brad Pittom u naslovnim ulogama. 

Stay tuned!

Izvor: ELLE/N.K.