Postoji mnogo romantičnih filmova danas, ali postoje i oni filmovi koje gledamo iznova i iznova. To su pravi klasici, gde uživamo u svakoj sceni, koje čak znamo napamet!

Ryan Gosling na kiši u nezaboravnom filmu The Notebook, Julia Roberts i Richard Gere kako vode ljubav na klaviru u Pretty Woman, momenat kada Patrick Swayze podiže Jennifer Grey u Dirty Dancingu – scene koje se ne zaboravljaju!

Pa, da počnemo!

#When Harry Met Sally

Glumac Billy Crystal i glumica Meg Ryan pronašli su zajedničku hemiju na platnu glumeći u ovom filmu – ali su tako pronašli i put do našeg srca! Zašto i danas pričamo o ovom filmu iz 1989. godine? Zato što se bavi pitanjem na koje još uvek nemamo odgovor: mogu li muškarac i žena da budu prijatelji? Dovoljan razlog da ga pogledate, ako još uvek niste.

#Casablanca

Jedan od filmova koji važi za kultne! I ovaj film bavi se romantičnom temom – da li poslušati razum ili srce?  U glavnoj ulozi je legendardni Humphrey Bogart koji glumi hladnog, ravnodušnog vlasnika jednog noćnog bara, dok je glavna ženska poverena prelepoj i nežnoj Ingrid Bergman koja glumi ženu koju je on nekada voleo i koja se sad pojavljuje sa mužem, večito rastrzana između svojih želja i dužnosti.

#Breakfast At Tiffany's

Danas deluje nezamislivo, ali je režiser ovog filma imao na umu jednu glumicu za ulogu problematične heroine Holly Golightly: Merylin Monroe.  Srećom za Audrey Hepburn, koja je dobila ulogu, Merylin je istu odbila, a ostalo je istorija. Slavna scena kada Audrey sa kroasanom u ruci, obučena u crnu Givenchy haljinu i tamnim naočarima stoji ispred izloga Tiffanyja, kao i strasni zagrljaj na kiši i rečenicu: Ne želim da te zarobim, želim da te volim – stavljaju ovaj film na vrh must see liste!

(40 najboljih filmskih izjava ljubavi)

# The Umbrellas Of Cherbourg

Ko se nije zaljubio u glumicu Catherine Deneuve u ovom francuskom mjuziklu iz 1964? Catherine glumi devojku koja sanja o ljubavi i braku sa zgodnim mehaničarem, ali biva ostavljena na cedilu. Sama i trudna, udaje se za bogatog pariskog juvelira Ronalda. Poznata fraza iz filma: Čekaću te zauvek, dovoljno je romantičan razlog da pogledate ovaj film.

#La Belle Et La Bête 

Film iz 1946. je francuska fantastična priča koja nas vraća u svet magije i misterije. Inspirisan bajkom, ova adaptacija za odrasle pokušava da prikaže ljubavnu bol koja nestvarnom maštom čini da film postane pravo gotičko remek-delo. Uplovite u ovu čudesnu priču koja će vas osvojiti.

# Annie Hall

Od mnogih smatran vrhunskom komedijom, ovaj film Woodyja Allena i dan danas će vas nasmejati, ali na kraju i rasplakati. Film predstavlja ljubavno pismo Njujorku ali i izgubljenoj ljubavi.  U centru dešavanja je muškarac koji pokušava da shvati zašto je njegova veza propala. I sam Woody je rekao kako ovaj film predstavlja „prekretnicu“: romantične komedije više neće biti iste. I nisu ni bile!

(10 filmova iz 80-ih koje bi svaka fashion devojka trebalo da pogleda)

# The Piano

Da je Emily Bronte napisala priču u 19. veku koja je smeštena na Novom Zelandu – to bi bio ovaj film.  Ovo nije samo priča o ženi koja se zaljubljuje. Po svojim feminističkim osobinama, ovaj film je mnogo više. Film The Piano govori o ženi koja uči kako da zavoli sebe. Pijanistkinja je nema, te kroz film shvatamo da je ćutnja znak njene izolovanosti. Kraj filma donosi nam njeno potpuno oslobađanje.

#Dirty Dancing 

Malo ko može da odoli ovom filmskom hitu iz 1987. godine! Ko može da zaboravi savršene Patrickove plesne pokrete koji  su ušli u istoriju. Pronađite samo jednu ženu koja nakon ovog fima nije poželela taj čuveni okret na plesnom podijumu! Ne postojiiii!

#Harold and Maude

Mladić koji je opsednut mislima o smrti, na jednoj sahrani zaljubljuje se u ženu koja ima  79 godina. Ne zvuči baš kao romantično, zar ne?  Ova priča o istraživanju granica ljubavi, postala je zapravo filmski hit mnogo godina kasnije. Zanemarite predrasude i uživajte u istinskoj ljubavnoj priči smeštenoj u 90 minuta.

#Gone With The Wind

Ljubavne priče ne mogu biti više romantičnije od ove. Ne šalimo se: film traje 4 sata! Ali glumci kao što su Clark Gable i Vivien Leigh vredni su pažnje. Radnja se dešava za vreme civilnog rata u Americi, te prati melodramatičnu ljubavnu priču dvoje temperamentnih, otresitih i ponosnih ljudi. Tu je i prelepa Vivien Leigh koja izgleda božanstveno i tako uverljivo kao lepotica Juga, Scarlett O Harra.

#Roman Holiday

Ko je posetio Rim a da se nije setio scene iz filma kada se Odri Hepburn i Gregori Pek vozaju malom Vespom kroz grad, odlazeći u kafe na laganu večeru? Ova moderna bajka govori o devojci koja se zaljubljuje u reportera jednog tabloida. A kako se film završava? Slama nam srce.

(16 realističnih citata o ljubavi)

#West Side Story

Šekspirovi ljubavnici smešteni u predgrađe Njujorka pedesetih? Rizična kombinacija, ali je film doživeo veliki uspeh. Glumica Natalie Wood osvojila je naše simpatije ulogom Marije, ali sam kraj filma veoma je zanimljiv. Čitali ste Romea i Juliju? Pa, pripremite se za obrt.

#Pretty Woman

Ovaj popularni film bio je prvobitno zamišljen kao mračna priča o prostituciji u predgrađima Los Anđelesa. Uskoro, priča se pretvorila u ljubavnu sagu između prostitutke Vivieni bogatog biznismena Edwarda, koga glumi Richard Gere. I danas, posle 25 godina, ovo je jedan od najplaćenijih romantičnih filmova ikada sa zaradom oko 463 miliona dolara.

#The Notebook 

Pripadnice lepšeg pola obožavaju ovaj film: zanosni Ryan Gosling očarava! Ljubavna priča sa puno zapleta zaokupiće vašu pažnju i dovesti vas do suza.

#Brokeback Mountain

Emotivan i težak film iz 2006. godine nagoni suze na oči. Dvojica muškaraca koji se zaljubljuju i prelaze dugačak put pun zabune i netrpeljivosti. Ova tragična i teška priča neće vas ostaviti ravnodušnim.

Prevela i priredila: Milica Kovačević