Žene su primarni konzumenti mode, ali nažalost one još uvek ne zauzumaju bitne pozicije u jakim modnim kućama. Da, taj podatak nas prilično žalosti pogotovo kada znamo da žene čine više od 70 odsto ukupne radne snage u industriji...

(8 tajni iza uspeha moćnih žena (a nisu klišei))

Zato smo odlučili da čujemo konkretne savete od pravih, ženskih lidera u modi - Tory Burch, Angele Missoni, Alison Loehnis, princeze Reema Bandar Al-Saud i Balbine Wong kako bismo dobili njihove savete vezane za napredovanje na radnom mestu, bez žrtvovanja zdravog poslovnog - životnog balansa.

Uspeh u karijeri

Žene sistematski potcenjuju svoje sposobnosti, što se odražava na njihov napredak na poslu. Kako žene mogu da izgrade samopoudanje, slobodno izražavanje mišljenja i bolju poziciju na radnom mestu?

Tory Burch, izvršni direktor i dizajner

"Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Christine Lagarde je rekla nešto izrazito pametno: Ono što koči žene nije sposobnost koju obično imaju, već samopouzdanje, koje im fali. Naučila sam da ako želite da napredujete, morate da izađete iz zone komfora i budete spremni na rizik. Ne treba da bežite od posla, niti nekog projekta ili zadatka, koji zahteva veštine koje su kod vas još uvek u procesu razvoja. Budite sigurni da ćete mnogo naučiti u samom procesu rada. Samopouzdanje izrasta iz izazova i prihvatanja novih prilika koje donose neočekivane mogućnosti. I to što ste uplašeni je sasvim ok, bitno je da ne odustanete od izazova."

Balbina Wong, izvršni direktor u ImagineXu

"Savetovala bih žene da se fokusiraju na svoje sposobnosti. Vi ste te ko je grade sopstveneo samopouzdanje, i to tako što ćete demonstrirati svoje sposobnosti, zbog čega ćete ostaviti utisak dobre, pouzdane osobe od poverenja. Proaktivnim radom vaše sposobnosti dolaze do izražaja, a vi pokazujete da ste strastveni i predani, da mislite drugačije i da možete da uradite mnogo toga. Takođe, važno je pokažete svoju ljudskost i želju za gradnjom odnosa- to će vam biti glavna prednost. Cenim emocionalnu inteligenciju, jer u isto vreme možete biti žilavi karijerista i veoma ljubazna i prijatna osoba."

Princess Reema Bandar Al-Saud, izvršni direktor u  ALFA International

"Bez obzira na pol, preporučujem postavljanje ličnih ciljeva i fokusiranje na prednosti. Upoređujući sebe sa bilo kim, muškog ili ženskog pola je kontraproduktivno profesionalnom napredovanju. Verujem da postoji razlika između inspiracije koja dolazi iz priča o uspešnim ljudima, od shvatanja da putovanje do uspeha se ne može kopirati, već je jedinstveno. Bill Gates nije čitao knjigu kako da bude Bill Gates. Zvuči kao kliše, ali ponekad morate da udahnete duboko i slobodno izrazite svoje želje. Najgore što se može desiti je da dobijete "ne" kao odgovor."

Poslovni i životni balans

Kada je reč o muško-ženskim odnosima, žene su i dalje odgovorne za većinu kućnih poslova i čuvanje dece, uprkos činjenici da su zaposlene. Kako žena može da ponađe balans između ovih obaveza, odgovornosti i građenja karijere?

Angela Missoni, kreativni direktor u Missoni

"Balans između poslovnih i porodičnih obaveza moraju parovi sami da pronađu. Najbolji način je kreiranje pravila koja se tiču vremena koje posvećuju porodičnom životu. Takođe, parovi treba da iskoriste sve vrste podrške i olakšica na poslu, kako bi se što više okrenuli porodici."

Princess Reema Bandar Al-Saud, izvršni direktor ALFA International

"Veštine upravljanja vremenom su od ključnog značaja. Takođe je važno da shvatite da ne možete uvek da uradite apsolutno sve, te je izuzetno važno jer mnogi imaju osećaj krivice kada im se čini da ne stižu i svoj, ali i tuđi posao. Jednom kada prihvatite ovu činjenicu, žene će otkriti da mogu da urade više za svoj poslovni i životni balans. Važno je da uvek imate na umu da putovanje do uspeha se brže postiže kada imate da se oslonite na nekoga. To može biti pojedinac koji vas podržava na poslu, ili članovi porodice koji će vas podržavati u svim životnim sferama."

Tory Burch, izvršni direktor i dizajner, Tory Burch

"Balansiranje između posla i porodice predstavlja neverovatan izazov. Meni lično to pomaže da uvidim lične prioritete: moji dečaci su uvek na prvom mestu, bez obzira na sve. Uvek postoje trenuci kada je nemoguće naći ravnotežu, npr. period pre početka revije ali kada se revija završi i sve dođe na svoje- fokusiram se na porodicu."

Pregovaranje o visini plate i izražavanje ambicija

Nedavna studija je pokazala da 57 odsto muškaraca koji ulaze u radni odnos pregovaraju o plati, za razliku od žena (7 odsto). Kako žene mogu da pregovaraju i iskažu svoje želje i ambicije u karijeri?

Princess Reema Bandar Al-Saud, izvršni direktor u ALFA International

"Žene ne treba da osećaju sramotu kada traže ono što zaslužuju, i budite sigurni da se tim zahtevom i stavom ne umanjuje njihova ženstvenost. Jednostavno, vi treba da znate koja su vaša prava i da budete svesni znanja i veština koje posedujete, jer samo tada možete da budete sigurni u sebe - i postavite uslove. Pri tome, nikada nemojte tražiti priznanje ili priliku ako niste spremni da odvojite dodatno vreme za rad i ostvarivanje rezultata."

Alison Loehnis, predsednica Net-a-Porter

"Razmislite malo bolje šta vi radite i kako svojim radom doprinosite ličnom razvoju. Ako mislite da biste bili odlični u promotivnim aktivnostima, probajte da izučite taj deo oblasti. Najvažnije, pokažite svima šta radite i fokusirajte se na uspeh. Takođe, razmislite o savetu koji biste dali prijatelju koji se nalazi na vašoj poziciji. Velika je verovatnoća da biste mu rekli da ide napred i da se bori za svoje ciljeve. Recite sebi istu stvar."

Balbina Wong, izvršni direkto u ImagineX

"Imajte viziju za vašu karijeru, odnosno dobru strategiju i budite spremni na konstantnu komunikaciju. Slobodno razgovarajte i tražite savet kako da dođete do željene pozicije. Zatražite od nadređenih neki dodatni posao, koji će vam pomoći u građenju karijere i ličnog imena, a ujedno će i oni imati koristi od toga. Naknada će vremenom prirodno doći. Naporan rad, ambicija i posvećenost su najbolji pregovarači kada je reč o vašim ambiciju."

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija