Kada je jedna od najomiljenijih blogerki Pernille Teisbaek saopštila da će ugasiti svoj sajt Look de Pernille, mnogi pratioci (a ujedno i mi) bili su iznenađeni ovom odlukom. Iako će ona nastaviti da nas inspiriše kao modni direktor na sajtu The you way, jasno nam je da njen najpopularniji skandinavski fashion blog nikada neće biti isti...

Kako bi nam objasnila zašto se opredelila za ovaj čin, Pernille je rekla:

"Rešila sam da ugasim svoj blog  jer sam poželela da u svoj život uvedem nove avanture i suočim se sa nečim totalno drugačijim. Ponekad je najbolje da se zaustavite kada dođete do samog vrha. I dalje ću ja imate svoje daily lookove, ali sa nešto više teksta koji opisuje kombinaciju, i omogućava da ozbiljnije shvatite moj stil i način stilizovanja."

Njena odluka nas je podsetila na sličnu situaciju kada je pre nekoliko meseci popularna skandinavka, Elin Kling ugasila svoj sajt kako bi imala više vremena da se posveti drugim projektima, kao što je dizajniranje svoje minimalistične linije pod nazivom Totême.

"Živimo trenutno u novoj eri u kojoj se uvek pojavljuju nove mogućnosti i prilike", rekla je Elin i zaključila: "Bilo mi je veoma zanimljivo pratiti sve faze blogovanja, od početka i rasta tokom srednjoškolskih dana, sve do samog kraja, kada sam rešila da ga ugasim." 

Da je blogovanje doživelo veliku ekspanziju i prošlo kroz različite faze, od skromnog početka do danas, mnogima je ipak nepoznanica. Ipak, među svim tim fazama, nijedna nije bila toliko drastična, poput sve većeg broja gašenja... 

Da li ćemo se suočiti sa domino efektom, odnosno doživeti nastavak gašenja modnih blogova umesto nastanka drugih metoda rada, ideja, planova i težnji?

Možda na prvu pomisao ovo zvuči nerealno, ali poslednja dešavanja u svetu modnih blogova govore da će se ipak neke stvari u blogovanju menjati.

Kao što smo već napomenuli, mnogi blogovi se okreću drugim projektima. Bilo da se radi o Rumi Neely (blog Fashion Toast) pokretanju linije veše, ili Chiare Ferragni (blog The Blonde salad) kolekciji cipela i aksesoara, ovi novi poslovni poduhvati su uspeli da modnim blogovima donesu veliki uspeh u svetu mode, koji ih već odavno "krade" od blogsfere. 

A zašto da ne?

Sve se svodi na lične uspehe, karijeru i ostavljanje traga... I Pernille Teisbaek i Elin Kling su radile u modnoj industriji pre nego što su započele da rade na svojim blogovima, dok su Neely i Ferragni efikasno pokrenule svoje modne karijere putem interneta. Samim tim, jasno je da se njihovi odnosi u blogovanju znatno razlikuju, s obzirom da je jednima blog pospešio karijere, dok je za druge predstavljao kamen temelj. 

Naravno uvek postoje izuzeci. Na pitanje da li bi ikada razmišljala o gašenju svog bloga, Pandora Sykes koja je bila modni urednik pre nego što je krenula da bloguje (i dalje to radi), je rekla: 

"Pišem više od drugih blogera, tako da se moj rad ne zasniva na pukom objavljivanju svog outfita na Instagram, već isključivo na postavljanju sadržaja na blogu." 

Iako se to ne odnosi na Elin Kling ili Pernille Teisbaek blogove, Pandora je bila blizu potencijalnog odgovora...

Sve veća popularnost društvenih mreža je omogućila lakšu komunikaciju, predstavljanje svog rada na platformu samo jednim klikom pa su samim tim takve i slične blogerske aktivnosti, potisnute u drugi plan.

Camille Charièrre (sa bloga Camille Over the Rainbow) je to najbolje objasnila rečima:

"Nekada je Instagram blogerima služio samo kao uvod u naš online prostor. Danas je situacija drugačija, zahvaljujući vizuelnom sadržaju koji se deli putem Snapchata, Instagrama i Periscopea."

Dakle, dok se izvesne promene u blogovanju dešavaju, dobro bi bilo imati u vidu da blogovanje nije mrtvo niti umire, jer je previše složeno za potpunu predaju. Kao sve sa mnogo slojeva, kao i sama moda, blogovi jednostavno prolaze kroz metamorfozu, menjanje, progres... i ko zna u kom pravcu cela ta transformacija ih odvede!

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija