Scarlett i Rhett (Gone with the wind)

Scarlett O'Hara ima poseduje čitavu plejadu obožavaoca u noveli Margret Mitchell, smeštenoj u period konfederacijske Amerike, ali njena jedina prava ljubav je Rhett Butler, rathni heroj koji igrom slučaja postaje tek njen treći muž. 

Iako njih dvoje okončavaju romansu, na samom kraju postoje naznake da će se nekada u budućnosti možda ipak i pomiriti, za šta je svakako zaslužan Scarlettin borbeni duh, koji se provlači kroz čitavu sagu, a mi ne samo da navijamo za njih iz scene u scenu, već gajimo i ovu njenu zaista teško ostvarljivu nadu.

Čuvena replika: Mislim da te neću poljubiti, iako ti očajnički treba poljubac. U tome je problem, trebalo bi te ljubiti često i puno, i to neko ko zna šta radi.

foto: Instagram/maitexusanz

Estella i Pip (The Great expectations)

Estella je svakako jedan od najjačih ženskih likova književnom opusu Charlesa Dickensa. Ona odbija ideju o romansi i još dok su bili deca upozorava Pipa da je se kloni. Ali Pip voli uzbuđenje koje stvara potera za nekim (ne volimo li to svi?) i kada konačno dođe do žarko željenog višeg statusa na društvenoj lestvici, tada dodatno nastavlja sa ubeđivanjem predivne Estelle da su njih dvoje stvoreni jedno za drugo. On ne odustaje čak ni nakon njene udaje za bogatog Drummela. Iako ovo dvoje junaka ipak nikada nisu završili u braku, Dickense na samom kraju ostavlja prostor za vrlo simpatičan završetak koji nagoveštava da su Estella i Pip ipak naposletku završili zajedno.

Čuvena replika: Bezuslovna istina je, da kada sam volio Estellu ljubavlju odraslog čoveka, voleo sam je samo zbog toga što je bila neodoljiva.

foto: Profimedia

Ron i Hermoine (Harry Potter)

Možda ne baš od samog starta, ali tamo od druge knjige ili ako hoćete filma, bilo je jasno da se nešto dešava između ovo dvoje, a ne među Hermoine i Harry-jem kako smo isprva svi mislili. Klasičan slučaj u kome se privlače suprotnosti. Ron je bio privučen Hermoineom tvrdoglavošću i logičnim umom, dok je ona bila oduševljena ronom strašću i implusivnošću. Dodajte u ovu priču malo tinejdžerske teskobe i anksioznosti kroz koju smo svi prošli i imate recept za romansu koja razgaljuje srca.

Čuveni trenutak: Dug i osećajan poljubac koji je par podelio tokom Hogwarts bitke u finalnoj knjizi Relikvije smrti. 

foto: Instagram/magicalpotterr

Cathy i Heathcliff (Wuthering heights)

Zabačene i tamne uzvisine među Jorkširskim planinama poprište su burne ljubavne priče koja se dešava između nepromišljene Cathy i osvetoljubivog Heathcliffa. Njihov od detinjstav čist odnos pun uzajamne ljubavi vremenom postaje strastveniji, da bi se na kraju pretvorio u uvrnutu i mračnu priču koja završava tragedijom. Roman koji nas do samog kraja drži u neizvesnosti i po završetku ostavlja potpuno zatečenima i razdorenima među omiljenim junacima. 

Čuvena replika: Nelly ja sam Heathcliff...Ja sam više on, no što sam svoj. Od čega god da su satkane naše duše, moja i njegova su iste.

foto: Profimedia

Elizabeth Bennet i Mr. Darcy (The Pride and Predjudices)

Klasična ljubavna priča vrti se oko šarmantne i nezavisne Elizabeth Bennet koja odbija da se povinuje društvenim očekivanjima u georgijanskoj Engleskoj, naročito po pitanju braka. Dok u isto vreme pomaže svojim sestrama u potrazi za idealnim suprugom. Međutim, sve se menja kada se u komšiluk doseli Mr. Bingley, dovodeći sa sobom neodoljivog ali iritantnog Mr. Darcy-ja. Ljubav, požuda i drama okupira kuću Bennetovih i naravno Elizabethina netrepeljivost ka Darcy-ju postaje sve umanjenija, što pred kraj romana rezultira toliko željenom romansom.

Čuvena replika: To je univerzalno poznata istina, da je singl muškarac u posedstvu velikog bogatstva, predmet žudnje mnogih žena.

foto: Profimedia

Jane i Mr. Rochester (Jane Eyre)

Radnja je smeštena u ruralnu Englesku 1820. godine u vreme kada su novac i imetak bili značajnijih od svega ostalog. Junakinja čuevanog romana Charlotte Bronte, Jane Eyre još kao devojčica ostala je bez roditelja, a odgajala ju je okrutna ujna, koja je vrlo brzo šalje u internat ne bi li se tamo obrazovala. Bledunjava i neugladna Jane nakon toga se pojavljuje kao guvernanta u domu Rochesterovih. Između nje i gospodina Rochestera za koga ona veruje da je udovac, strasti se polako rasplamsavaju, ali ona otrkiva da je njegova žena (inače mentalno obolela) živa i da se nalazi zatočena u jednoj od prostorija kuće. Nakon ovog saznanja Jane je skrhana, ali ponajviše jer ju je Rochester lagao, zbog čega odlazi. Iako nam se sve vreme čini kako je ovo jedna od onih tmurnih i tužnih engleskih drama, kraj je ipak srećan: Ovo dvoje život ipak ponovo spaja i ljubav se među njima ponovo rasplamsava, and they lived happily ever after!

Čuvena replika: Svaki deo tvog bića volim, kao da je oduvek pripadao mom, kao da je deo mene. I u bolu i patnji, voleću ga jednako. 

foto: Profimedia

Romeo i Julia (Romeo and Juliet)

Najpoznatiji ljubavnici u literaturi, a i šire, svakako su Rome i Julia koji su postali sinonim za romansu, iako njihova priča nema sretan kraj. Šekspira je iskusno prekrišio neka pravila, znajući da simpatije dvoje tinejdžera ništa neće ojačati više od zabranjene ljubavi, pa ih je smestio u zaraćene porodice, Kapuletove i M. Ubistva, tajno venčanje i na kraju pokušaj zajedničkog ubistva, najpoznatije Šekspirovo ljubavno delo, ujedno čine i njegovom najtužnijom pričom.

Čuvene replike: Romeo, Romeo zašto si Romeo? Sumnjal da l' zvezda sja, da l' sunce u krug se kreće,  da l' istina slagati neće, al' ne da volim te ja. 

foto: Profimedia

Peeta i Katniss (Hunger games)

ŽIvot je prilično težak za karaktere u popularnom knjiškom, ali i filmskom serijalu nastalom po ideji Suzanne Collins. Najviše zbog činjenice da su deca i tinejdžeri primorani da se bore jedni sa drugima na nacionalnom događaju koji prenosi televizija. Glavni junaci Katniss i Peeta suprostavljeni su jedno drugom u ovom borilačkom takmičenju, a da bi jedno od njih preživelo, nephodno je da drugo umre. Tokom borbe na život i smrt, koju posmatra čitava zemlja, između njih dvoje bude se jake emocije koje čine da prava ljubav procveta.
Dok se oboje trude da prežive Igre gladi, u međuvremenu izbija svojevrsna revolucija, politički memiri i još niz nedaća koje par mora prevazići ne bi li se izborili za svoju ljubav.

Čuvena replika: Ti me voliš? Istina ili laž? Ja sam odgovrila: Istina.

foto: Instagram/__micha__

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija