Da li je jednak broj muških i ženskih glavnih uloga u filmovima i serijama? "Bešdel test" otkriva na koji način filmovi ili serije prikazuju žene i koje kriterijume moraju da zadovoljavaju.

Anita Sarkisian, kanadsko-američka kritičarka medija i osnivačica veb-stranice Feminist frekvensi, poznata po analizi prikaza žena u popularnoj kulturi, objašnjava šta je to “Bešdel test”. 

Pomoću njega se procenjuje kako film ili neko drugo delo prikazuje žene, a da bi prošao test, film mora da zadovolji tri kriterijuma: 

1. U filmu moraju biti barem dve žene

2. koje razgovaraju jedna s drugom

3. o bilo čemu osim o muškarcima. 

Ta tri pravila prvi su se put pojavila 1985. u stripu autorke Alison Bešdel, gde ih je jedna od glavnih junakinja navela kao svoje kriterijume pri odlučivanju da li će pogledati neki film u bioskopu. Alison Bešdel zasluge za tu ideju pripisala je svojoj prijateljici Liz Volas, pa se ponekad koristi i naziv Bešdel – Volas test. 

Ovaj test, prvobitno zamišljen kao šala, poslednjih godina postao je standard prema kojem feministički kritičari ocenjuju televiziju, filmove, knjige i druge medije, a koriste ga već i neke organizacije, poput Evropskog fonda za film Evrimejdžis. 

Iznenađujuće je koliko popularnih filmova, od kojih su neki nabrojani i u videu Anite Sarkisian, ne prolazi taj jednostavan test. Procenjuje se da ga samo polovina filmova može proći, a književnik Čarls Stros zabeležio je kako i filmovi koji prolaze Bešdel test, u oko 50 odsto slučajeva to uspevaju jer žene razgovaraju o braku ili deci. 

Takvo stanje objašnjava se dominacijom muškaraca u zabavnoj industriji, što potvrđuju i podaci iz 2012., prema kojima je među rediteljima, scenaristima i producentima 100 najuspešnijih filmova u Americi tek svaka šesta osoba bila žena. 

Kao kritika Bešdel testu navodi se da samo pokazuje u kojoj su meri žene prisutne u nekom delu, dok na primer ne uzima u obzir prisutnost drugih seksističkih sadržaja, kvalitet samog dela i značaj i razrađenost ženskih likova.

Izvor: b92.net

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija