Voleli su se, svađali, odlazili na beskrajno mnogo zabava i njihova je romansa trajala više od deset godina. Iako bi se moglo reći da su bili pomalo skandalozan par, francuski muzičar i njegova muza i pevačica inspirisali su čitavu generaciju mladih, a ovo su četiri priče iz njihova zajedničkog života:

To nije bila ljubav na prvi pogled!

Birkin je prolazila kroz prekid sa svojim suprugom, Johnom Barryjem, kada je stigla u Pariz s najstarijom kćerkom, Kate, koja je tragično preminula pre tri godine nakon pada s prozora svog pariskog stana na četvrtom spratu. Uprkos tome što nije znala jezik, Birkin je uskoro dobila ulogu u filmu "Slogan" Pierrea Grimblea gde je na setu upoznala Gainsbourga. Njegov je stav prema mladoj Birkin isprva bio vrlo negativan, čak i pomalo zlostavljački, zbog čega se Birkin žalila svom starijem bratu, govoreći kako radi s groznim Francuzom koji iritira. "Taj arogantan i pompozan snob me jednostavno prezire," govorila je. 

Kada su se svađali ceo Pariz je znao za to!

Oboje su bili eksplozivne naravi i javni su skandali bili česta pojava u njihovom životu. U pariskom su se baru "Castel" jednom prilikom navodno gađali prljavim vešem i hranom i ganjali se bulevarom Saint-Germain, nakon čega je Birkin skočila u Senu. Svađu su navodno završili tako što su se dobro nasmejali celoj situaciju, Birkin je izašla iz reke i zajedno su se vratili kući.

"Je t'aime... moi non plus"

Slavna pjesma "Je t'aime... moi non plus" nastala je mnogo ranije nego je Gainsbourg upoznao Birkin. Pesma je bila namenjena za Brigitte Bardot s kojom ju je Gainsbourg i otpevao 1967., no ta verzija jesme nije objavljena sve do 1986. U međuvremenu je Gainsbourg snimio pesmu s Birkin 1969. i ona je odmah došla na prvo mesto na britanskim top listama, ali zbog uzdisanja Jane Birkin u pesmi, u mnogim je drugim zemljama zabranjena.

Njihova je ljubav trajala ceo život

Nakon desetak godina Birkin i Gainsbourg su prekinuli svoju vezu. Birkin više nije mogla tolerisati njegovu agresivnost i problem s alkoholom. Odselila se i uskoro upoznala reditelja Jacquesa Doillona. No, i nakon prekida njihova je veza ostala snažna. Kada je Birkin ostala trudna s Doillonom, Gainsbourg joj je poslao kutije s dečjom odećom, a kasnije postao i kum Birkininoj ćerki Lou. I sami zajedno imaju ćerku, Charlotte, ostali su prijatelji do kraja njegovog života, konstantno razgovarali i, naravno, pisali pesme. 

izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija