Stakleni zid koji deli muškarce i žene sada postaje novi stakleni plafon. Žene ne budu samo previđene kada je sledeća promocija u pitanju, one su u svakom smislu zatočene iza stklenog zida.

“Muškarci i žene ne pričaju isti jezik, niti imaju ista kulturna očekivanja, a kao reuzultat, karijere žena pate”, kaže Jacob, “to je tajna koju niko ne želi da prizna, ali žene moraju da je prihvate ako žele da napreduju.”

Pa, šta je onda odgovor? One predlažu malo “pragmatičnog feminizma”.

Knjiga želi da naoruža žene praktičnim i često subverzivni tehnikama za kretanje napred, što uključuje naslove poglavlja “Ambicija”, “Probiti se” i “Žilavost”.

Knjiga je vrlo kontraverzna, ne zato što se ne stide da pomenu “razmišljaj kao muškarac” temu iz prošlosti, već zato što aktivno ohrabruje žene. Jacob i Unerman nam kažu da odlučno i agresivno preuzmeno tržište i da damo sve od sebe da nas primete na radnom mestu - kao što to rade muškarci. Govore nam da pričamo “muški jezik”, “koristimo humor da razvedrimo atmosferu” i “da se borimo za svoje ideje”.

Obe ove žene znaju iz ličnog iskustva da ove tehnike uspevaju. Nakon nekoliko decenija u MediaCom, Unerman je pogledala unaokolo i primetila da su žene na 4 od top 5 pozicija u njenoj kompaniji. Većina je imala decu i radila cele nedelje. Sa takvim timom su postali najveća medijska agencija u Velikoj Britaniji, sa kancelarijama u 97 država. “Nemoguće je da su slučajno sve talentovane žene baš ovde, što zanči da nešto u stvai sprečava da se isto desi i na drugim mestima”, kaže Unerman.

To “nešto” je upravo ono što Unerman i Jacob žele da pomenu.

Pred vama je 7 insajderskih saveta kako da idemo napred:

# Da, podcenjuju te, izbori se sa tim!

Niko ne bi hteo da je ovo slučaj, ali ako odeš na piće posle posla sa kolegama, bićeš osuđivana. Ljudi će da te procenjuju na osnovu toga kako se ponašaš u njihovom društvu. Kolege nisu tvoja porodica, pa pazi da uvek ostaviš odgovarajući utisak. Uvek.

# Pričaj o sebi i promoviši brend “JA”

Sedi tamo gde ćeš biti primećena i ne plaši se da govoriš o svojim dostignućima. Ako ti se to čini kao previše, uključi u priču komplimente timu i šefu. Misli o sebi kao o brendu - ne boj se promocije same sebe.

# Igraj iza pravila

Insistiranje na fer igri te neće dovesti nigde. Svi znaju nepisano pravilo: neće škoditi da sediš blizu direktora ili da rano ujutu ili kasno uveče pošalješ e-mail da pokažeš da si ozbiljna u vezi posla. A ako još ima i dete i ono se razboli, radi ono što bi i muškarci radili, kaži da si ti bolesna.

# Kontriraj i pokaži zube!

Žene su odgajane tako da budu prijatne i da se slažu - uslovljene smo da udovoljavamo ljudima, a to nam umanjuje moć. Ništa nema loše u tome da pokažete svoju strast ili čak bes, kada momenat to zahteva. Neka svima bude jasno da si ti lavica, a ne mala maca kada te isprovociraju. 

# Nikad ne podcenjuj svoju vrednost

Svi smo čuli za studiju koja pokazuje da će se žene prijaviti za posao samo ako ispunjavaju 100% uslova, dok će muškarci da se prijave ako ispunjavaju bar 60% uslova. Gledaj na sebe objektivno i shvati koliko si dobra u stvari. Ne sediš na svom mestu zbog šefove dobrote, već zato što zaslužuješ to mesto.

# Nikada ne serviraj pića

Ako si jedina žena u sobi, ni ne pomišljaj da praviš čaj. Da, bitno je kako te drugi vide. Budi dobra koliko i jesi i ne stavlja se u ništa manju poziciju nego što zaslužuješ.

# Uvek kaži šta misliš

Ima mnogo stvari kojih se treba plašiti u životu. Izgledati glupo na sastanku nije jedna od njih. Očekuj ponekad da ne uspeš, misli da možda nisi u pravu. Tako učiš, povećavaš samopouzdanje i uspevaš u budućnosti.

Priredila: Nikolina Janković

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija