Modna industrija nudi zaista širok spektar poslova koji nisu nužno javno eksponirani kao što je to posao dizajnera ili modela, a u narednoj deceniji će se formirati i neke nove karijere.

Novinarka Business of Fashiona, Kati Chitrakorn, razgovarala je sa šest stručnjaka čiji će, danas retki poslovi, postati svakodnevni u periodu ispred nas.

Svojim člankom Kati je ujedno i otkrila kako su upravo to karijere budućnosti.

Radi se o inženjerima za 3D print, psiholozima za potrošače, naučnicima koji se bave podacima, osobama koje istražuju i razvijaju tkanine, stručnjacima za održivi razvoj i, svakako, ličnim stilistima.

Već sada vidimo naznake zašto bi usluge takvih stručnjaka mogle biti preko potrebne u svakodnevnici modne industrije.

Sa 3D štampom više ne eksperimentišu samo ekstravagantni dizajneri poput Iris Van Herpen već i velike modne kuće poput Chanela, a istraživanje tkanina kao i održivi razvoj takođe su sve zastupljeniji, čak do te mere da "održive" kolekcije imaju i high street brendovi kao što su Zara i H&M.

O naučnicima koji se bave podacima (čije je zanimanje Harvard Business Review proglasio najseksi zanimanjem 21. veka) i psiholozima za potrošače ne treba puno govoriti.

Svet je postao toliko opsednut internetom, društvenim mrežama i kupovinom na internetu, pa je sasvim legitimno očekivati da ćemo svi kroz koju godinu ići u redovne nedeljne posete psihijatrima i psiholozima kako bi razgovarali o tome kako prebroditi odvajanje od pametnih telefona dok spavamo noći.

Lični stilisti su priča za sebe. I sada su prisutni, ali s obzirom na prezasićenje trendovima, street styleom koji nikada nije bio haotičniji i svojevrsnom smrću ličnog stila, nije teško za poverovati da će nam u narednih deset godina trebati osoba koja će nam smišljati kombinacije kako bismo se istaknuli iz mase. 

Izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/