Kada to kažemo, mislimo na selfie na kome izgleda kao da imamo savršenu kosu, kožu, zube, odeću.. Znate, kao da se provodite kao nikada u životu, gde je sve na svom mestu a vama se slučajno desilo da ste taj momenat uhvatili fotoaparatom. 

U redu, pomalo preterujemo(ipak Instagram nije realan svet), ali postoji dosta trikova pomoću kojih ćete postići super fotografiju koju ćete poželeti da okačite na društvene mreže i da pošaljete svima u listi sa kontaktima. 

Od pronalaženja dobrog profila lica do razumevanja koja oprema i filter će izvući maksimum iz vaše fotografije, u nastavku vam dajemo neverovatne trikove i ideje koje mogu biti od velike pomoći.

# Pronađite pravu opremu

Sigurni smo da ste i više nego zadovoljni sa svojim telefonom, ali zapamtite da kamera sa telefona nije jedini način za pravljenje fotografija. Vrlo verovatno ćete poželeti da investirati u pravi fotoaparat (da, oni još postoje!). Razgovarali smo sa modnom urednicom i blogerkom Alex Stedman sa portala The Frugality, koja nam je rekla da je Olympus PEN E-PL7 najbolji u segmentu “da on snima kockasto, sa vrlo čistim slikama i direktno možete poslati fotografije na telefon!”

# Pronađite pravu stranu

Ne izmišljamo, zaista imate “bolju" stranu vašeg lica. Pogledajte Toma Forda, on uvek pozira na istoj strani kako bi izvukao maksimum iz svojih fotografija. Jedan street style fotograf nam je otkrio kako to da uradite, rekavši nam: Zaista se sve svodi na poznavanje uglova vašeg lica i poziranje koje će istaći te delove.

U slučaju da imate veliko čelo izbegnite slikanje iz previsoke perspektive, mada bi bilo dobro da se slikate iz ugla malo iznad linije očiju kako biste izdužili svoje lice. Ako se i dalje dvoumite, postoji SymSide app, koja pomaže u odabiru najboljeg ugla za selfie fotke.

# Slikajte se iz pravog ugla

Sada kada znate koji je vaš profil, šta se dešava sa pravim uglom? U razgovoru sa Allire, make-up ekspert Nick Barose kaže da za većinu ljudi, najbolji ugao za selfie je onaj pomalo viši od linije pogleda. Nikako ne biste trebali da gledate direktno u kameru, takođe. Zabeleženo.

# Pravo osvetljenje

Naravno, verovatno imate LuMee, ali da li je to zaista najbolje osvetljenje pri slikanju fotografije? U razgovoru sa Allure, fotograf i bloger Candice Lake ističe kako je najbolja opcija da direktno budete okrenuti u pravcu sunca jer u suprotnom mogu se stvoriti senke koje će izgledati kao modri podočnjaci. Najbolji momenat za slikanje tzv. golden hour je za vreme zalaska i izlaska sunca kada je svetlo slabije i najlepše.

# Doterajte šminku do perfekcije

Ne preterujte, izgledajte prirodno, ako se osećate i izgledate dobro, vreme je za fotku. Za dobar make-up postoji milion saveta. Najbitnije je da istaknate svoje vrline, a prikrijete nedostatke. Sve ostalo je stvar ličnog izbora.