Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ladies Lunch: Koliko je tačna teza "rodila sam, dakle postojim"?

Dete je ozbiljan posao. To Magda Janjić, Marija Veljković i Mima Fazlagić u razgovoru sa Marijom Retković pokušavaju da nam prenesu, otkrivajući šta za njih znači ona fraza "ostvariti se kao majka".

  Izvor: foto: Aida Hajdarević

Majčinstvo je toliko duboko ugrađeno u ženski identitet da sam se čak i u situaciji životne opasnosti pitala hoću li moći da se ostvarim kao majka. Da bih razbila zid ćutanja o strahovima i nadanjima, nauci koja nam nekad pomaže, a nekad izmiče, pozvala sam tri predivne žene na ručak želeći da ih pitam šta za njih znači fraza „ostvariti se kao majka“. Marija Veljković ima troje dece i Youtube kanal Trudnoća je dar gde otvoreno govori o svakodnevnim izazovima, Mima Fazlagić o majčinstvu priča iz perspektive lekarke i zamenice direktora Centra za bioetičke studije u Srbiji, a Magda Janjić, urednica magazina

Vice, priča o medijskoj i društvenoj slici majke, ali o i odgajanju dva tinejdžera u vrlo netipičnoj zajednici nakon razvoda. Našle smo se u restoranu Smokvica na Dorćolu i zaplovili u predele skrivene iza čuvenog „ostvariti se kao majka“. Uz zdrave i orijentalne letnje specijalitete počele smo priču od biološkog aspekta majčinstva. Kada se zaista žena ostvaruje kao majka – trudnoćom, rođenjem deteta, u kojoj fazi majčinstva se oseti ta ostvarenost? 

MIMA: Radim već 30 godina i bezbroj puta prisustvovala sam porođaju, prvom trenutku u kome se ostvaruje majčinstvo. Materinstvo je specifično, nešto što zaista jeste dar, naša rodna privilegija… Ali, kako se bavim i naukom, za mene se i pojam majčinstva menja. Vrlo brzo moraćemo da promenimo definicije majčinstva, odgajanja dece i ljubavi jer napredak nauke to već menja. 

MARIJA V: Ne bih rekla da je čin ostvarenja, barem kod mene, trudnoća ili čin rađanja. Mnogo je komplikovano to ostvariti se kao majka, ja sam tek sad ostvarena kao majka jer ih obožavam i oni su centar moga sveta, sve troje.

MAGDA: Meni fraza „ostvariti se kao majka“ izaziva anksioznost. Zanima me da li to uopšte ima veze sa biologijom? Kada sam odlučila da se „ostvarim kao majka“ imala sam 26 godina i bila sam prilično šokirana tim "ostvarenjem". Jesam majka, ali ne znam jesam li ostvarena i da li sam zadovoljna tim ostvarenjem.

MIMA:Možda ne bi trebalo to da kažem, ali ne postoji majčinstvo koje se uključi na dugme. Kad se porodi, ženi nije ni do čega. Odnos prema bebi se gradi i to nije stvar hormona ili biologije. A žene često moraju da odglume ono što se očekuje od njih. Ako grešim demantujte…

MAGDA: Mi igramo uloge koje su nam date i to je romantizovanje porođaja, brige i svega što dolazi posle. Što se mene tiče to nije nimalo romantično. 

Software:Adobe Photoshop CC 2014 (Macintosh) Created: 2017:08:14 10:47:53

MARIJA R: Možda je romantizovanje majčinstva mehanizam koji pomaže ženama da se snađu u nepoznatoj situaciji, da je osmisle i da im lakše prođe nešto što je objektivno veoma bolno i teško?

MARIJA V: Upravo zbog toga sam i otvorila blog, da majka može da kaže istinu. U romantičnoj verziji zna se samo ono: „Ja sam najsrećnija na svetu“, a u stvarnosti pitam se „šta mu je s glavom, zašto je tako trouglasta?“ Ljubav je često zakopana negde ispod šoka kroz koji telo prolazi. 

MIMA: Kada žena dobije prvo dete i ode kući s njim, ne zna ništa, ni kako da ga hrani, ni da li beba jede, spava, ni da li diše. 24 sata je u nekoj trenerci sa grudima iz kojih curi mleko, spava na po dve sekunde, a zbog pada hormona razvija se blagi vid depresije kao reaktivno, a ne patološko stanje. Svi kažu da je to nešto najlepše, a u stvari to je najstrašniji posao na svetu. A ljubav se stvara kada žena shvati da novo biće ne može opstati bez nje, tako se razvijaju emocije. Danas, kada bi vam neko spustio bebu kroz prozor, posle šest meseci brige o tom detetu ne bi bilo nikakve razlike u količini emocija, ljubavi i brige u odnosu na bebu koju ste rodili. To ipak nije biologija.  

Nastavak na sledećoj stranici:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity