Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

13 razloga zbog kojih su oni koji vole da čitaju najprijatniji za ljude koji ih okružuju

Knjiški moljci spadaju u ljude koji stalno rade na sebi i na odnosu sa ljudima u okruženju...

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Zahvaljujući godinama upijanja velikog broja priča, unutrašnji svet čitalaca je zaista neverovatan – svetilište u koje mogu da pobegnu kada god požele, što je ogromna prednost u trenucima kada život postane težak, a stvaran svet i nije baš tako lepo mesto.

2. Čitaoci su i veoma kreativni, budući da su čitavog svog života hranili svoju maštu pričama svih mogućih vrsta. Fleksibilnost u razmišljanju podstiče uspeh u mnogim oblastima, profesionalnim i ličnim.

3. Oni su, takođe, veoma dobri u tome da budu sami. Ili, bolje rečeno, oni nikada ne osećaju usamljenost, jer ih svuda prate priče, likovi i razne teme, koji se neprekidno vrte po njihovim glavama – bogatstvo sadržaja o kome mogu da razmišljaju bilo kada, bilo gde.

4. Ne radi se o tome da oni ne uživaju u društvu drugih, oni prosto imaju mogućnost da sami sebe vrlo lako zabave tako što će se vratiti u neki od svetova o kome su čitali, bilo da je izmišljen ili ne.

5. U stvari, njima praktično nikad ne može da bude dosadno, jer čak i u najdosadnijim okolnostima (predavanje u školi, ili poslovni sastanak koji se odužio), oni mogu da dopuste svom umu da odluta. 

6. Ako voz stiže sa dodatnih petnaest minuta zakašnjenja, oni se zbog toga ne ljute. Samo dohvate svoje knjigu iz zadnjeg džepa ili iz torbice.

7. Ako imaju knjigu za čitanje, imaju šta da rade u svakom slobodnom trenutku, tako da je svaki takav trenutak dobrodošao. Strastven čitalac će se teško iznervirati ako mora da sačeka duže u lekarskoj ordinaciji ili u redu u nekakvoj instituciji. Oni o takvim situacijama razmišljaju praktično, čudeći se koliko druge nervira pomisao da će izgubiti vreme.

8. Za razliku od mnogih, oni zapravo obožavaju svakodnevno putovanje na posao i sa posla, jer na to gledaju kao na priliku da se bace na čitanje onoga što ih je trenutno okupiralo. Ima nečeg posebnog u započinjanju i završavanju svakog dana na isti miran način.

9. Oni na svaki sekund koji provedu čitajući gledaju kao na priliku da nauče nešto, i uvek su srećni da upiju što je moguće više informacija.

10. Budući da su naoržani velikim znanjem o mnogo različitih tema, oni su odlični gosti na koktelima. Sve što treba da rade jeste da se oslone na ogromno znanje koje su stekli, slučajno ili namerno, tolikim čitanjem.

11. Velika je verovatnoća da će razumeti druge ljude, bez obzira na to ko su i odakle dolaze, jer im čitanje pruža uvid u razne vrste predela i ljudi, bilo da su imaginarni ili stvarni.

12. Oni mogu da se zbliže sa bukvalno bilo kim – članom porodice, prijateljima, kolegama, ili potpunim strancem – samo time što će nadugačko pričati o nekoj knjizi. 

13. Čitanje je način da se vežba sposobnost izražavanja empatije, fenomena koji je vrlo blizak svakom tipičnom knjiškom moljcu. Strastveni čitaoci prosto moraju da makar pokušaju da sagledaju stvari iz drugog ugla, čak i kada im se ta osoba žestoko suprotstavlja.

Autor: Melani Berliet (Izvor: thoughtcatalog.com / Laguna)

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity