Videli ste divnu haljinu u webshopu, po povoljnoj ceni i sa par klikova ste je kupili! 

Ali kada je odevni komad stigao nekoliko dana kasnije primetili ste da je haljina malo uža nego što ste mislili, boja drugačija nego na ekranu, a niste baš ni zadovoljni ni kvalitetom materijala. 

Kupovina odeće preko interneta ima mnoge prednosti. Omogućava vam da birate haljine, suknje i druge komade iz sopstvenog doma. Ne morate da se gurate po prodavnicama ili boriti za slobodnu kabinu. S druge strane, ovaj tip kupovine dovodi nas u opasnost da kupljeni komad neće biti onakav kakvim smo ga zamislili.

Da vam se to ne bi dogodilo, obratite pažnju na sledeće stvari.  

1. Mere

Izmerite obim grudi, struka i bokova. Proverite dužinu svojih nogu. Saznajte kog ste konfekcijskog broja po evropskom, britanskom ili američkom standardu. To su najvažnije informacije prilikom kupovine odeće. Ne kupujte ništa pre nego što kliknete na ikonu Size Guide (ili vodič za veličinu). 

Iako nešto izgleda kao da bi vam trebalo biti ok, to ne znači i da će biti. U današnje vreme svaka kupovina ili brend ima neki svoj interni sastav veličina i bilo bi savršeno da znate njihov broj. 

Proverite da li ima webshop i video materijal manekenke koja nosi željeni komad. Neke internetske trgovine poput Net-a-Portera nude ovu mogućnost da pomognu kupcima, i pokazuju kako pojedini komad izgleda u stvarnom životu. 

2. Igrajte na sigurno sa bojama

Boja koju vidite na ekranu nije identična stvarnoj boji proizvoda. Na to morate biti spremni kad kupujete odeću preko interneta. Ako ne želite da rizikujete da će vaša nova tunika biti narandžasta umesto zagasito bakrene, igrajte na sigurno. Tačnije, odaberite jednostavne modele u beloj, crnoj, bež ili sličnim nijansama kod kojih ne bi trebalo biti previše odstupanja.

3. Istražite materijale 

Haljinu na internetu ne možete da dodirnete, ali možete da pročitate od kojeg je materijala napravljena. To je još jedan važan podatak kod kupovine na internetu. Ako haljina ima elastina, znači da se materijal rasteže i veća je mogućnost da će odgovarati vašem telu bez obzira na konfekcijski broj.  

Većini žena odgovaraće nežniji materijali koji miluju telo poput svile, satena ili viskoze. Pamuk će, dopustiti koži da diše i osiguraće prijatno nošenje. 

Istražite etikete na odeći u vašem ormaru i proverite koji vam materijali odgovaraju, ali i oni koji izazivaju iritaciju, crvenilo kože ili svrab. Takve neugodne simptome izazivaju neke mešavine vune, pa zapamtite o čemu je tačno reč i prestanite da birate takvu odeću iz webshopova. 

4. Čitajte komentare drugih korisnika

Komentari korisnika na webshopovima pravi su rudnik korisnih informacija. Želite da budete sigurni da ćete naručiti pravu stvar, pročitajte šta kažu drugi ljudi o odevnom komadu koji vam se sviđa. U takvim komentarima naći ćete da li veličina odgovara više evropskim, britanskim ili američkim standardima, pa ćete odmah znati da li treba da naručite broj veći ili manji od onog koji zapravo nosite.

5. Budite spremni na vraćanje robe 

Čak i ako ste pratili sve ove korake, nekad ćete se razočarati primljenim paketom. Budite na to spremni i unapred se pripremite na mogućnost vraćanja stvari. Pre nego što naručite robu istražite koja pravila vrede za vraćanje stvari - da li je vraćanje besplatno, koliki vam je rok za vraćanje odeće, možete li zameniti robu...

Izvor: Zadovoljna 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/