Teško je zamisliti kako bi svet izgledao da se pre tačno 135 godine u francuskom gradiću Saumuru nije rodila Gabrielle Coco Chanel. 

Modna pionirka je oslobodila žene iz krutih korseta i stvorila kultne modne predmete koje i danas nosimo. Zato, prisećamo se njenih 7 najvećih izuma, najbrilijantnije modne inovatorke. 

1. Bižuterija

Coco Chanel nismo mogli da vidimo bez lažnih bisera oko vrata, a upravo je ona prva počela da dizajnira bižuteriju. Izrađivala ju je od lanaca, perlica i stakla, a nosila je uz casual varijante. Na ideju da dizajnira bižuteriju došla je jer je želela da omogući ženama da kupuju jeftiniji nakit kako bi mogle da upotpune svaku odevnu kombinaciju.

2. Pantalone

Pre 80 godina pantalone su nosili samo muškarci. Coco Chanel to je promenila zauvek! Smatrala je da žene moraju da imaju jednaku slobodu kao muškarci i da ih korseti i suknje fizički sputavaju. Prelomni trenutak dogodio se kada je Coco shvatila da ne može da jaše konja u dugoj suknji i poznato je da je doslovno skinula pantalone s muškog jahača i obukla ih.

3. Mala crna haljina

Coco Chanel je želela da stvori haljinu pristupačne cene koja će biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu. Haljinu koja će moći da nosi na bezbroj načina i tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vogue je pisao da će postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije, mala crna haljina i dalje ima jednaku moć.

Na sledećoj strani pročitajte koje još inovacije u modi dugujemo Coco Chanel: 

PageBreak

4. Majica na mornarske pruge

Coco Chanel je mnoge inspiracije crpela je iz svoje domovine, pa tako i za majicu na mornarske pruge. Posmatrajući francuske ribare u majicama s belim i plavim prugicama sinulo joj je da bi takav jednostavan dezen fantastično izgledao i na ženama. Coco je dizajnirala najjednostavniju verziju majice na mornarske pruge, a kasnije su prugice prenesene na pantalone, cipele, torbe i druge modne dodatke.

5. Preplanuli ten

Početkom 20. veka bleda put je bila u modi. Preplanula koža povezivala se s nižom, odnosno radničkom klasom. A onda je Coco slučajno izgorela pod suncem na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz prijatelji su se divili njenom tenu i tako su se i sami počeli da sunčaju. Tako je preplanulost postala simbolom bogatstva i lepote i trend koji nikada neće nestati.

6. Žersej

Još jedna stvar koju je Coco "ukrala" od muškaraca je žersej. U njeno vreme udobni materijal koristio se samo za izradu muškog donjeg veša. Za žene je to značilo potpuni preporod, jer su do tada nosile samo krute i neudobne, ali skuplje materijale. 

7. Ženski kostim

Ideju i za ovu modnu ikonu dizajnerka je posudila iz muške mode, odnosno muškog odela. Jaknica bez okovratnika, ispletenog dezena i s metalik dugmićima i suknja koja se sužava, činile su kostim od tvida idealnim za žene koje su posle Drugog svetskog rata želele da izgrade karijeru u dominantno muškom poslovnom svetu. Kostim su, između ostalih, nosile Audrey Hepburn, Grace Kelly i Jackie Kennedy.

Izvor: Zadovoljna 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/