Iako je Amy Adams, rođena u Italiji, i to ni manje, ni više nego u vojnoj bazi kod Aviana. Njen otac Richard bio je vojnik, služio je u američkim vazduhoplovnim snagama i porodica se često selila gde god bi vojska njega poslala pa se Amy tako rodila u Italiji, nakon čega je tokom detinjstva živela u još nekoliko vojnih baza širom sveta. 

Otac je na kraju shvatio da sa sedmoro dece - Amy ima četiri brata i dve sestre - nomadski život i nije baš najkomforniji, pa je napustio vojsku i porodica se vratila u Kasl Rok u Koloradu gde je Amy napravila prve korake prema šoubiznisu. Ali, u detinjstvu je bila i pomalo problematična pa se, priznala je, znala često i potući.

Škola je nije preterano zanimala, a dane je provodila s majkom Cetrin u teretani u kojoj je ona radila kao instruktor otkako ih je otac 1985. napustio i odselio se u Arizonu.

Čim je završila srednju školu, odlučila je da neće na fakultet, već da se s majkom preselila u Atlantu gde je radila razne poslove kako bi porodica preživela. U kasnijim izjavama glumica je rekla kako ju je siromaštvo u kojem je odrastala sa samohranom majkom sedmoro dece pretvorilo u čvrstu i tešku osobu kakva je danas. 

Manje je poznato da je Amy htela da bude balerina i sve do 18. godine uzimala je privatne časove u jednoj plesnoj školi.

Ali, kasnije je shvatila da nema dovoljno talenta za tako zahtevnu umetničku disciplinu pa se okrenula glumi. Prve uloge dobila je radeći u “dinner theateru”, američkom tipu pozorišta u kojem se predstava izvodi uz večeru.

Adams je volela pozorišne daske, ali je prezirala konobarski deo posla, te je često umela i da se posvađa sa gostima, ispričala je mnogo godina kasnije u jednom od intervjua.

Na sledećoj stranici pročitajte koji filmovi su joj doneli slavu:

PageBreak

Promenila je nekoliko zahtevnih i nimalo glamuroznih poslova: konobarisala je, bila prodavačica, pa čak i radila kao konobarica u poznatom lancu kafića "Hooters" u kome je morala da nosi vrlo malo pripijene odeće i da se bavi nepristojnim gostima. Čim je skupila dovoljno novca da kupi automobil, pobegla je s tog posla. Sve do 1999.

Ispostavilo se da nije trebalo da se brine jer se te godine preselila u Los Anđeles i holivudska karijera krenula je punom parom. Počela je da snima serije za produkcijsku kuću Fox, od kojih joj je najzanimljivija uloga bila u spin-off seriji filma  “Manžester Prep”. 

Zanimljivo, serija je ukinuta nakon samo tri epizode, a opisana je kao predrastična i preterana za TV. Jedan od razloga za ukidanje bila je scena u kojoj Amy ohrabruje tinejdžerku da masturbira dok sedi na konju, što se nije svidelo konzervativnoj televizijskoj publici u SAD-u. Ipak, zvezda je rođena, a od tog trenutka Amy je dobijala samo uloge loših devojaka...

Uz Sarah Michelle Gellar igrala je u Cruel Intentions 2 gde su iskorišćene sve zabranjene scene iz serije, a Amy je dobila bolje kritike od partnerke. Počela je da snima više nego ikad i u sledećih desetak godina pojavila se u više desetine filmova, serija, mjuzikala, pozajmljivala glas u animiranim filmovima… 

Amy se borila s različitim niskoprofilnim pozorištima, pokušavajući da se probije na film, a onda joj se iznenada, dogodila uloga u filmu Drop Dead Gorgeous, satiričnom filmu o izborima lepote gde je glumila uz velika imena Kirsten Dunst, Ellen Barkin i Allison Janney. Dodelili su joj ulogu promiskuitetne tinejdžerke i školske navijačice, a to ju je, ispričala je, brinulo jer se plašila kako će je ljudi posmatrati nakon filma s obzirom na to da u stvarnom životu nije takva.

Iako je i dalje prate uloge loše devojke, snimala je u raznim situacijama, a u dva filma o Supermenu glumila je novinarku Lois Lane.

Više puta nominovana je za Oskara i niz drugih prestižnih glumačkih nagrada, a ponosna je vlasnica dva Zlatna globusa. Jedna je od najplaćenijih glumica sveta i procenjuje se da je 2016. zaradila više od 13 miliona dolara, dok ju je 2014. ugledni časopis "Time" proglasio jednom od 100 najuticajnijih žena sveta.

Uprkos “reputaciji loše devojke” koju pokazuje na malim ekranima, privatno vodi vrlo miran i katkad dosadan život. Živi sa verenikom, glumcem Darrenom Le Gallom, a 2010. dobili su i ćerku koju su, verovatno u čast vazdušne baze u kojoj je Amy rođena, nazvali - Aviana.

Izvor: Jutarnji.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/