Uključite li mobilni čim se probudite? Jeste li nakon posla zadubljeni u ekran računara i kod kuće? Zabavljate li se na društvenim mrežama tokom vožnje javnim prevozom? 

Ako ste na sva pitanja odgovorili potvrdno, moguće je da ste idealan kandidat za digitalni detoks. Donosimo nekoliko predloga kako se rešiti ovih zavisnosti, piše Sensa. 

1. Naučite da se zabavite bez svetlećeg ekrana. Pronađite drugu zabavu, npr. čitajte knjigu, rešavajte ukrštene reči ili samo provedite neko vreme u tišini. Bivajući zahvalni na trenutku, dajte svom mozgu priliku da se barem nekoliko minuta dnevno odmori upijajući mir okruženja.

2. Ugasite svetla, ali sva svetla! Istraživači sa Harvarda su dokazali da korišćenje mobilnog telefona pre spavanja može poremetiti proizvodnju melatonina, hormona koji podstiče san i deluje kao najjači antioksidans u telu i stimulator imuniteta. Možete spavati kraće i lošije, što dugoročno može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe. Kako biste pomogli telu da dobije zasluženi predah, odmarajte se u mraku i bez elektronskih uređaja u spavaćoj sobi.

3. Budite manje druželjubivi. Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene mreže spajaju nas sa poznanicima i prijateljima i čine nas delom jedne zajednice, ali isto tako, osmišljene su da troše naše slobodno vreme. Možemo satima „skrolovati“ beskonačan niz fotografija, vesti i objava. Stoga, sledeći put, pre nego što se spojite na neku društvenu mrežu, namestite alarm da zazvoni, na primer, za 10 - 15 minuta, a kada se oglasi, odmah prestanite.

4. Provodite više vremena na mestima gde korišćenje mobilnog telefona nije dopušteno. To mogu biti joga studio, bazen, prostor za meditaciju ili molitvu, neka kreativna radionica gde će vam i ruke i um biti zauzeti.

Izvor: Sensa

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/