Ali Wong je u sedmom mesecu trudnoće za Netflix snimila specijal pod nazivom Baby cobra, u kom poredi život muških i ženskih komičara posle dobijanja bebe. Publika je vrištala od smeha, dok je  slatka trudnica objašnjavala kako se muškarac odmah posle porođaja vraća na scenu zabavljajući publiku pričama o propuštenom pivu i je l’ te velikim odricanjima, a onda za uzvrat gleda gomilu mužjaka koji likuju i pistovećuju se sa njim. A žena? Žena-majka-kraljica ostaje kod kuće u ranama i izmlaza mleko za mladunče. I tako u nedogled. Ali, kome je teže? Pa naravno – muškarcima! 

Ovakav nastup niko nije očekivao, ali stand-up komedija svakodnevno pomera granice. 

Neki je komentarišu kao puko blebetanje pojedinca koji želi da bude duhovit, ali ako se čovek udubi shvati da je to nečije hrabro ustajanje protiv socijalnih, političkih, društvenih i seksualnih tabua. Neretko se dešava da se komičari u potpunosti užive pa od svojih privatnih životnih situacija prave šalu za široke mase. Tako nastaju dobre fore o neurednoj kosi, užasnom spoju na Tinderu, homoseksualnosti pa i rasizmu. Ali, ono što celoj priči daje poseban šmek, jeste da u većini slučajeva iza svake šale stoji neka istinita priča.

U Americi stand-up je veoma razvijen i predstavlja ozbiljan izvor prihoda, dok se u Srbiji i dalje smatra kabare zabavom.

Već se moglo naslutiti da je verbalna igra u početku bila rezervisana samo sa muškarce, a kako oni kažu razlog za to bilo je shvatanje ženskog humora kao nezanimljivog. Otuda izjave poput one T. J. Millera, da su žene naučene da potiskuju humor tokom svoje faze sazrevanja. Drugi kažu da je najveći problem prilično izražen feminizam čak i u komediji, a i stalno isticanje ženskog polnog organa kao superiornijeg. A šta komičarke misle o tome?

Slažu se sa Ellen DeGeneres i kažu: „Yap, I am my vagina!“

Vreme i svet komedije se menja, pa danas globalno, ali i kod nas, postoje žene koje su svoj humor stavile u prvi plan i otrgle se stereotipu kuhinje. One svojim idejama, temama ali i formama pomeraju granice stand-upa. Šale zasnivaju na čudnim likovima, nerazumljivim situacijama i generalnim trivijalnostima. To asocira na Sandru Silađev, Instagram senzaciju pod imenom Dinja, koja se publici približila putem svakodnevnih video snimaka u kojima na zanimljiv način ismeva kič, šund i problematične likove u društvu. Može se reći da se njen rad zasniva na konstantnoj pobuni zbog stvari o kojima mnogi ćute. Kad je reč o podeli na mušku i žensku komediju, ona kaže: „Kako ne postoji muška i ženska muzika, književnost i umetnost, tako ne postoji ni podela u komediji. Postoji samo muški i ženski polni organ. Svako ko pravi drugačiju podelu, po mom mišljenju pravi diskriminaciju.“

Kada govorimo o istupanjima, bitno je spomenuti Hannah Gadsby i njen skorašnji specijal za Netflix Nanet, koji je zatekao mnoge i izazvao ozbiljnu debatu. Naime, nakon klasičnog stand-upa ona je izjavila da je shvatila kako je celu svoju karijeru gradila na samoponižavanju i kako više ne želi to da radi. Po njenom mišljenju, diskriminacija na bilo kojoj osnovi ne treba da bude predmet šale. Kao primer navela je Monicu Lewinsky, koja je zbog skandala sa Clintonom pretvorena u vic, a njen život uništen. Neki od stand-up komičara priznali su da je Hannah izgovorila ono što mnogi nisu smeli, dok drugi smatraju da je samodepresivni humor najlakši način da se publika tako poistovećuje sa izvođačima.

Sigurno je da žene grade potpuno novi pristup komediji i obrađuju zabranjene teme. Tipičan primer za to je Marina Orsag, jedna od najpoznatijih stand-up komičarki u regionu. Hrvatica koja je usred Beograda nizala fore o tenziji Srbije i Hrvatske. Rizikovala je uspešnost svog nastupa i iskušala mogućnost da oseti paradajz na svojoj koži, ali je ipak dobila gromoglasan smeh. Nije vređala i ismevala, već je na jedinstven i objektivan način pokazala koliko su zategnuti odnosi između susednih država smešni. A to što joj je, po priznanju da je gej, baka prva htela da nabaci svoju bolničarku jer je dobra mačka?! Taj skeč ipak treba doživeti uživo!

Da se razumemo: niko nema ništa protiv muškog humora, ali se ne može reći da je bilo koji od navedenih primera manje zanimljiv od muškog dlakavog stomaka, znojave treger majice i podrigivanja na pozornici. Stand-up komičarke nisu bezgrešne, ali jesu borbene! Jedinstvene! Glasne! I žele da ih neko čuje! 

Tekst: Teodora Bogdanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/