Pre 20 godina, mladi novinar Miroslav Dočinec je radio u rasadniku kupina. Tada ga je njegov dobar drug Tolja upoznao sa svojim dedom Andrejem koji je tada imao preko osamdeset godina. 

Miroslav je dosta vremena proveo u razgovoru sa Andrejem koji mu je tada govorio o ruskoj prirodi, životu, ali i o tome kako mu niko ne veruju koliko godina ima, jer je izgledao dosta mlađe za svoje godine.

Takođe, Andrej mu je otkrio da se tokom život pomalo bavio i pisanjem, ali nije pronašao nijednu izdavačku kuću koja bi objavila taj rukopis.

Ova priča je ostavila veliki utisak na mladog Miroslava, međutim život je učinio svoje i Tolja i on su krenuli različitim putevima. 

(Jedan od najboljih psihologa otkrio: 12 pravila za život Jordana Petersona)

Dvadesetak godina kasnije Miroslav je na pijaci prepoznao poznato lice - njegovog prijatelja Tolju. Dok su se prisećali starih dana, Miroslav je iz priče saznao da je deda Andrej preminuo prethodne godine i to u 104. godini života. 

Tolja je pričao da je deda bio aktivan do poslednjeg dana i da je za sobom ostavio gomilu beleški.

(Američki psiholog otkrio: Postoji sedam vrsta ljubavi, koja je vaša?)

Miroslav je zamolio da pogleda beleške, dobio ih je i počeo da ih čita. To je bilo mnoštvo zapažanja o prirodi, onome što je čuo i video tokom života, izreke, molitve, poneki stih, ali i ono što mu najviše zapalo za oko - male korisne tajne o životu, saveti kako živeti holistički i doživeti duboku starost. 

Miroslav Dočinec je sakupio ove životne mudrosti i spojio ih u knjigu.

Njegove zapovesti pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/