"Otkad je čovek počeo da robuje radu, stalno nas mame nekim utopijama", piše u odličnoj knjizi "Pohvala sporosti" Amerikanac Carl Honore.

Benjamin Franklin maštao je o dobu kada će mašine preuzeti posao pa će ljudi raditi četiri sata nedeljno, a George Bernard Shaw obećao je da ćemo u budućnosti raditi samo dva sata dnevno. No čak i da takvo zlatno doba dođe, da li znamo da lenčarimo?

"Vreme je da se pripremite.", kaže Honore.

Najbolje tako što ćete da odaberete neko područje za usporavanje.

Recimo, izbacite fast food, otkrijte pešačenje, počnite da heklate, sporo čitate ili namestite player na sporo izvođenje muzike.

Naime, istraživanja su pokazala da mi Mozarta, Beethovena i Liszta izvodimo gotovo dvostruko brže nego u originalu.

(Vreme je za zen: 30 mantri koje će vam pomoći da se oslobodite stresa)

Vreme je da prestanemo da ganjamo rekorde i otkrijemo sledeće:

Pešačenje na posao štedi vreme

S noge na nogu, peške, bez auta, tramvaja ne samo da rasteže vreme i svet čini većim, nego i štedi vreme. Jer, zašto biste nakon posla morali na aerobik ako ste ujutro odradili turu i, ne manje bitno, na posao stigli na vreme.

Ručak van kancelarije

Ne morate odmah da pređete na slow food i svaki zalogaj žvaćete tačno 47 puta, biće dovoljno da poštujete dva pravila. Prvo, pobrinite se da svaki dan obedujete van kancelarije, i drugo - neka ručak traje 36 minuta, tačno koliko u proseku traje poslovni ručak.

(Oslobodite se stresa: Numera koja relaksira)

Na pauzi zaista usporite

Na pauzi nemojte igrati igrice koje vam ubrzavaju puls. Zalivajte cveće, pletite 15 minuta, gledajte delfine na monitoru, slušajte opuštajuću muziku, bilo šta, samo da ne možete da pritisnete dugmence ubrzaj!

Dan bez e-mailova

Jedna kompanija u Velikoj Britaniji pre desetak godina uvela je petak bez e-pošte. Šta kažete da uvedete dan bez SMS-a, telefona ili šta god vas opterećuje...

Popodnevni okrepljujući san

"Nemojte misliti da ćete obaviti manje posla ako spavate popodne kad dođete kući", govorio je Winston Churchill. "To je besmislica koju podstiču nemaštoviti. Naprotiv, moći ćete da postignete više. Dobićete dva dana u jednom. Ili bar dan i po." Ali kako sprečiti da se nakon kratkog dremeža ne osećate mrtvo? Jednostavno, popijte kafu, prilegnite i nakon pola sata, kada kafa počne da deluje - hop! Probudićete se u naponu snage i koncentracije.

Izvor: Sensa.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/