Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najdetaljniji insajder do sada: Ovako se gradi kompletan biznis putem Instagrama

Sve je važno, boje, ime, opisi, filteri - SVE!

  Izvor: Foto: Imaxtree

Iako možda na spomen Instagram biznisa prvo pomislite na Kylie Jenner ili Chiaru Ferragni koje su zahvaljujući ovoj društvenoj mreži izgradile svoje multi-milionsko carstvo i da to deluje neostvarivo, činjenica je da koristeći iste alate i tehnike možete i sami izgraditi kompletan biznis ovim putem. Zato krenimo redom.

Prvo na čemu morate da radite jeste sam brend, bilo da se radi o sopstvenom brendu ili o brendu proizvoda ili usluge. Najbolji primeri kombinuju jedno i drugo, pošto se nalazimo u eri human to human marketinga.

(Marija Ratković: Šta znači kada kažem "volim svoj posao")

Mega korporativni brendovi više nemaju snagu koju su nekad imali, a čitava filozofija influenser marketinga zasniva se upravo na humanizaciji, koju ovi individualci svojim mikro brendovima pružaju. Autentičnost je za to neophodna, jer danas fake priče korisnici vrlo brzo prepoznaju.

Za početak odredite arhetip svog brenda. Arhetipovi su poput mitoloških obrazaca i označavaju osnovne ljudske motive. Ovu teoriju je osnovao Jung (osnivač analitičke psihologije), a tvrdi kako arhetipovi predstavljaju poveznicu između potreba korisnika i usluge koju pružate. Dvanaest brend arhetipova proizlazi iz dvanaest osnovnih motiva koje brend ima, a razlikujemo: kreatora, nevinog, mudrog, istraživača, buntovnika, čarobnjaka, heroja, ljubavnika, dvorsku ludu, uobičajenog, staratelja i vladara.

(Pet malih saveta koji će vam olakšati posao ponedeljkom)

Svaka od ovih odrednica u nama budi jasne emocije, kada kažemo da je neko nevin ili buntovnik odmah umemo da navedemo nekoliko osobina koje proizlaze iz toga, a možemo i jasno zamisliti kako bi se u određenoj situaciji ponašali, te nam je lakše isto implementirati na naš brend. 

Iako se često brend može pronaći u više arhetipova, bitno je odrediti koji je primaran i tako napraviti čitavu komunikaciju. Na primer Google i Oprah Winfrey Network spadaju pod mudri arhetip koji sve zna, a Coca Cola spada pod nevin arhetip, jer komunikacijski predstavlja dobro u svemu.

arhetipa teže duhovnosti pa poklanjaju veliku pažnju emocijama svojih korisnika. Suosećate sa svojim targetom (ciljnom grupom potencijalnih kupaca) kroz svrhu brenda i pronađite način kako ćete im rešiti određen problem.

Tek nakon što ste odredili koja je svrha postojanja vašeg brenda krećete u razradu logotipa, definisanja boja, fontova i estetike koju vaš brend komunicira. Iako niste veliki korporativni igrači ne znači da ne treba da posedujete vaš brend dokument. 

Bukvalno popišite sve detalje oko vašeg brenda, kako biste uvek zadržali jedinstven korisnički doživljaj. U dokumentu napravite i moodboard - niz fotografija koje predstavljaju estetiku i emociju koju želite da pobudite. Konzistencija je ključ u jasnoj poslovnoj komunikaciji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity