Ekipa Vogue magazina imala je priliku da popriča sa Fordom i to samo nekoliko dana nakon što je otkriveno da će upravo on zameniti veliku Diane von Furstenberg na mestu predsednika CFDA-a koju će zvanično preuzeti tek u junu.

Ford stiže u CFDA, u trenutku kada je industrija u ovoj zemlji usred dramatične transformacije - brend Calvin Klein najavio ukidanje luksuznih linija i fokus na donjem vešu i denim kolekcijama, velikim prodorom sportsweara i novom generacijom kreatora koji tragaju za sopstvenim identitetom.

(Vest koja je digla modni svet na noge: Calvin Klein ukida dizajnerske linije i otpušta zaposlene)

Za sada, Tom je srećan da razgovara o američkoj modi sa svoje tačke gledišta, donoseći lucidnu i promišljenu tačku gledišta prošaranog njegovim uobičajenima osećajem za humor.

Za 20 minuta, Ford se dotiče svega, od toga koliko je presudno imati širu sliku, zatim na načine na koje je Amerika pomogla da se njegova karijera definiše i procveta, kao i zbog čega će biti teško zameniti  "penzionisanu" predsednicu CFDA - Diane von Furstenberg.

Tom, zašto ste prihvatili ulogu presedavajućeg CFDA?

Zbog osećaja dužnosti! Ja sam u ovoj industriji 35 godina. Iako sam bio u Evropi 30 godina, moj početak je vezan za Njujork i generalno gde god da sam kreirao, koristio sam veoma američki pristup. Istovremeno ono što donosim CFDA-u, a što poseduje i Diane, jeste činjenica da se smatram međunarodnim dizajnerom. Meni je to smetalo, što se CFDA "zatvorio" nekako i pod sadašnjom administracijom izgradio zid izolacije.

Pominjete snažan američki pristup, šta pod time mislite?

U Americi, ako ste kreativni, i istovremeno komercijalni, gledano nije loša stvar. Kada sam počeo pre 30 godina, to je bilo negativno. Niste bili tu da razmišljate šta biste a šta ne biste prodali - neko drugi je to radio za vas. Uvek je postojala ta praktičnost kada je američka moda u pitanju. Kada sam počeo u Gucci 1990. godine, to nije bio slučaj. "Oh, vi ste previše komercijalni." To je bila kleveta. Ali mi uvek mislimo: "Ko će to nositi?" "Zašto im je to potrebno?" "Čemu je svrha toga?" Međutim, tokom godina, razmišljanje o tim pitanjima prešlo je iz veoma američkog interesa na onaj koji je globalniji.

Po vama gde je sada američka moda?

U mom srcu, budućnost američke mode nije samo američka, ona je globalna, tako da ne znači nužno da dizajneri koji rade u ovoj zemlji moraju biti američki. U Parizu kada sam bio u YSL-u, Karl Lagerfeld je bio u Chanel-u, i gotovo svi koji su dizajnirali u velikoj kući nisu bili pariski, ali je ipak bila pariska moda. Što se tiče CFDA. bez obzira da li ste američki dizajner koji stvara kolekciju ili pokrećete sopstvenu etiketu, mora postojati ta globalna perspektiva. Kada je danas najveći procenat luksuznih kupaca iz Kine, morate razmišljati o ostatku sveta.

PageBreak

Kakav je vaš odnos prema CFDA bio kroz godine?

Kada sam živeo u Njujorku sredinom osamdesetih, radeći na Sedmoj aveniji, bio mi je san da osvojim nagradu. Sećam se kada sam prvi put znao da sam pobedio: bio sam u Parizu, i bilo je veoma kasno noću i veoma hladno, i dobijanje poziva je bio važan trenutak. Sada - a ne hvalim se (smeje se) - imam ih sedam, i to su nagrade koje držim na vidiku, jer ne samo da imaju jako lep dizajn, one mi znače nešto. Meni je bitno da se moj trud i uspeh nagradi i ceni.

Bili ste mentor Brock kolekciji nakon što su oni osvojili CFDA / Vogue Fashion Fund 2016. Kako je to bilo?

Bilo je zabavno. Laura Vassar i Kris Brock bili su toliko uzbuđeni zbog svog posla i to je njihov brend učinilo sjajnim. Volim da radim sa mladim dizajnerima - ne mislim nužno na mlade - to je jedan od najzanimljivijih delova onoga što radim. I to je bio jedan od razloga zašto sam prihvatio posao.

Da li se može očekivati da ćete biti češće u Njujorku zbog nove uloge?

Trenutno sam u Njujorku četiri puta godišnje. Biću ovde koliko je neophodno da budem. Znate kada imate dete koje ide u školu, kao i svaki roditelj, mrzite da odlazite!

Poznajete Diane dugo vremena, kakav je osećaj doći na njeno mesto?

Diane je neverovatno glamurozna žena koja je uspela, a počela je u ranim dvadesetim. Neverovatno je sve što pruža drugima. Biće veoma teško pratiti njen korak, jer ona je sila. Njoj je teško reći ne, ali mislim da je isti slučaj i sa mnom.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/