Ljubavni život holivudske legende bio je buran, ženio se čak 5 puta, ali voleo je samo jednu ženu - Carole Lombard.

(Zašto svi danima pričaju o smrti bogatašice Glorie Vanderbilt?)

Teško detinjstvo i san o glumačkoj karijeri

William Clark Gable rođen je 01. februara 1901. godine u državi Ohajo. Njegova majka, Adeline, preminula je pre Clarkovog prvog rođendana od posledica epilepsije. Nakon nekoliko godina njegov otac, William Henry Gable, oženio je Jennie Dunlap, koja se posvetila vaspitanju i odgajanju dečaka Clarka.

Maćeha je naučila Clarka lepom ponašanju i manirima, kako da pazi na svoje držanje i svira klavir. Do sedamnaeste godine, on je svirao klavir, čitao Šekspira i postao odličan mehaničar. U tim godinama maštao je o glumačkoj karijeri.

Nakon smrti svoje maćehe, Clark je radio kao drvoseča, telefonski operater i prodavajući gume. Potom je radio u pozorištu, nameštajući svetla, skupljajući kablove i kuvajući kafu glumcima, sve vreme maštajući o tome da se nađe na pozorišnoj sceni. Svoju prvu ulogu dobio je sa 20 godina, kada igrao ulogu kuvarice. Međutim, reditelju se Clarkova gluma nije dopala, te više nije dobijao uloge u pozorišnim predstavama.

(Poznati parovi čije raskide nikada nećemo preboleti)

Glumački uspon i buran ljubavni život

Nova prilika za glumačku karijeru otvorila se tokom njegovog boravka u Portlandu, gde je upoznao 17 godina stariju glumicu i profesorku glume Josephine Dillon. Josephine je mislila da je veoma talentovan i rešila je da od njega napravi zvezdu! Učila ga je dobrom držanju i načinu izražavanja, uspela je čak da ga nauči kako da kontroliše svoj glas.

Ubrzo se među njima rodila ljubav, te su se 1924. godine venčali u Los Anđelesu. Josephine je bila njegova menadžerka, nalazila mu sporedne ulogu u nemim filmovima, savetovala mu da ne koristi svoje prvo ime i dala mu nadimak "Kralj Holivuda", što je kasnije i postao. Odigrao je nekoliko sporednih uloga u filmovima i polako sticao popularnost, a publika je bila oduševljena njegovom pojavom i glasom. 

Kao par živeli su zajedno 6 godina, a razveli su se 1931. godine, kada je oženio Mariu Langam, ćerku tadašnjeg poznatog naftnog tajkuna. Maria je želela da njen muž bude uspešan i poznat glumac, te je uložila veliku sumu novca u njegovu karijeru. Tokom 1931. godine igrao je u 12 filmova, a 1934. dobija ulogu u čuvenom filmu "Dogodilo se jedne noći", koji ga je i proslavio. Za ulogu novinara Pitera Vorna dobio je svog prvog i jedinog Oskara. 

Clark je postao sinomin za hrabrog i jakog muškarca, svaki Amerikanac želeo je da bude poput njega. To je bio i razlog zbog kojeg je bio omiljen među ženama. Lukavo je koristio svoj šarm i imao brojne romanse. Njegova žena Maria tolerisala njegove avanture sve do 1939. godine, kada ga je tužila i dobila polovinu njegovog novca. 

Clarka ta situacija nije pogodila, jer je voleo drugu ženu. Samo mesec dana nakon razvoda oženio je poznatu glumicu Carole Lombard. Glumac je kasnije priznao da je ona bila njegova jedina ljubav, koje se sećao čitavog života. 

Clark i Carole upoznali su se 1932. godine, ali se isprva nisu dopali jedno drugom. Sreli su se ponovo 1936. godine, kada su uspeli da pronađu zajednički jezik. Nakon nekoliko meseci zajedno su provodili vreme u restoranima, a ubrzo i zaljubili. 

Kako je Clark tokom ove romanse bio i dalje u braku sa Mariom Langam, morao je tajno da se sastaje sa Carole. Mesec dana nakon razvoda tokom snimanja filma "Prohujalo s vihorom" Clark i Carole su se venčali. 

Venčani par živeo je različitim životom od poznatih zvezda u Holivodu: nisu imali teniski teren niti bazen, živeli su skromno. Carole je imala konje, a Clark je gajio piliće, uz pse i mačke. Noći su često provodili u šatoru pod zvezdanim nebom. Bili su veoma srećni, a Clark nije bio zainteresovan za druge žene. Iako su želeli decu, nakon poseta različitim doktorima postalo je jasno da Carole ne može da ima decu. Ona je potom odbijala uloge u komedijama i birala samo drame.

Živeli su zajedno 5 godina nakon kojih je počeo Drugi svetski rat. Kada su se Sjedinjene Države priključile ratu 1941. godine, američka vlada je zamolila poznate da pomognu u različitim humanitarnim programima za vojsku. Carole je pokušala da ubedi Clarka da putuje sa njom, ali poznati glumac imao je već potpisan ugovor sa jednom filmskom kućom.  Nakon povratka sa jednog od tih putovanja, avion u kojem je Carole putovala srušio se u američkim planinama.

Nakon smrti svoje žene nastavio je sa glumom, ali mnogi su govorili da to nije bio više isti Clark. Tragična smrt njegove supruge ga je potpuno slomila. Počeo je da živi sam i pije, često je ležao na njenom jastuku i mirisao njen parfem. Svojim slugama nije dozvoljavao da brišu prašinu u njenoj sobi. Avgusta 1942. godine pridružio se Osmoj vazduhoplovnoj armiji.

Teškoće u privatnom životu

Tokom 1943. boravio je u Engleskoj učestvujući u ratu. Već 1944. godine vratio se kući, a kompanija MGM mu je u tome pomogla. Nastavio je da pije, izlazi i glumi, a nešto kasnije oženio je Sylvia Ashley. Nakon samo 3 godine zajedničkog života, par se razveo 1952. godine, jer među njima nije bilo ljubavi.

Nakon razvoda nizao je brojne romanse, između ostalog sa poznatim imenima Holivuda - Grace Kelly, Nency Davis, Marion Davis i Lana Tarner. Godine 1955. Clark se oženio peti put mladom glumicom Kay Williams.

Clark ju je zaprosio, jer ga je podsećala na suprugu Carolel Lombard. Nažalost, glumac nije mogao sa Kay da pronađe ljubav i sreću, kakvu je imao sa Carole. 

Tragična smrt

Kao poznati "Kralj Holivuda" preminuo je od srčanog udara tokom snimanja filma "Neprilagođeni". Ovaj film ostao je zapamćen i kao posladnji film čuvene glumice Marilyn Monroe. Supruga Kay sahranila je svog supruga odmah do Carole Lombard, njegove jedine ljubavi. Nakon 4 meseca Key je rodila sina, Johna Clarka Gable, jedinog priznatog deteta Kralja Holivuda.

Izvor: Stil.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/