Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga koji objašnjavaju naš strah od ljubavi

Većina će vam reći da ne postoji ništa bolje od osećaja koji imamo kada smo u vezi sa osobom koja nam se sviđa, ali to za neke ljude jednostavno nije dovoljno. Njih progone neki strahovi koji ih sprečavaju da se vežu za druge ljude ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Šta je to što mnoge od nas najviše plaši kada je u pitanju zaljubljivanje? Možda će vam sledećih pet razloga dati odgovor na ovo pitanje…

Plašimo se da ne ponovimo stare greške

Uvereni smo da će se naša nova veza završiti isto kao i stara pa odustajemo od ljubavi pre nego što smo je i započeli. Ovo je, složićete se, prilično gubitnički stav koji nas ohrabruje da se samosažaljevamo, umesto da se uhvatimo u koštac sa problemima i dozvolimo drugima da uđu u naš život. Stara izreka da bez rizika nema profita, važi i u slučaju ljubavnih odnosa.

Teško nam je da se vežemo samo za jednu osobu

Pritisak da budemo samo sa jednom osobom je u današnje vreme manji nego kada su naši roditelji bili mladi. Nekim ljudima nije problem da budu u otvorenoj vezi sa svojim partnerom jer smatraju da od zaljubljivanja ima više štete nego koristi. Osobe koje biraju ovakav način života su najčešće deca iz nesrećnih brakova koja se plaše da će im se ponoviti sudbina njihovih roditelja.

Ne želimo da izgubimo svoj identitet

Mnogo smo truda uložili u razvoj svoje ličnosti i svoje nezavisnosti da bi tek tako odlučili da se u potpunosti predamo drugoj osobi i dozvolimo da nas osećanja prema njoj promene. Ovo je uobičajen stav mnogih ljudi. Istina je pak da je promena neizbežna, hteli vi to ili ne, a ako mislite da ćete za deset godina biti isti kao i danas u slučaju da ostanete sami, grdno se varate.

Plašimo se reakcije okruženja na naš izbor partnera

Kada uđete u vezu sa novim partnerom, budite sigurni da će svi ljudi iz vašeg okruženja imati stav o njemu/njoj, a mnogi od njih će vam ga i saopštiti, a da ih to uopšte niste pitali. Roditelji će vas gotovo sigurno obavestiti da li odobravaju ili ne odobravaju vaš izbor. Jasno je da to ume da bude veoma stresno, ali to ipak nije dobar razlog da se lišimo ljubavi. Uostalom, svima koji vam danas sude je neko juče sudio ili će sutra suditi iz istih razloga.

Strah nas je da otkrijemo svoja osećanja

Pokazivanje osećanja predstavlja problem za mnoge ljude. Oni se plaše da budu ranjivi pred drugim osobama i otkriju svoje slabosti. Uvek, naravno, postoji i strah da će nas partner odbaciti nakon što sazna sve o nama. Ovo je pogrešan način gledanja na stvari. Veze, između ostalog, i služe da bi partneri mogli jedno drugom da pruže utehu i međusobno se pomažu u najtežim trenucima.

Izvor:citymagazine.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity