Pokušaćemo da demistifikujemo ovaj fenomen, a pre toga vam skrećemo pažnju na aktuelnu činjenicu da je Merkur krenuo retrogradnim hodom u znaku Vage, a povezean je sa planetom Uran (odgovornom za iznenađujuće događaje), dok svoju šetnju unazad završava u znaku Škorpije, što bi prevedeno sa astrološkog jezika značilo da sve što je skrivano može dizaći na videlo, a da emocije mogu dovesti do eksplozije.

A, sada da se vratimo na suštinu razumevanja ovog fenomena: 

Naime, Merkur je planeta koja je najbliža Suncu i njen orbitalni period je vrlo kratak - 88 dana. Zato je ova mala i brza planeta dobila naziv po Merkuru, koji je u rimskoj mitologiji bio glasnik bogova.

Pored toga  što je bio zadužen za sve informacije, njegova sfera delovanja bili su pregovori i trgovina, saobraćaj, putovanja, komunikacija uopšte.

Planete se različitim brzinama okreću oko Sunca i pretiču jedna drugu. Kada se za neku od njih kaže da se kreće retrogradnim hodom, to znači da ona ide unazad, što je naravno nemoguće.

Međutim, u vrevi kosmičkog saobraćaja, posmatrano sa Zemlje, u nekim trenucima izgleda kao da neke od planeta idu unazad i takvo kretanje malo pomućuje njihov astrološki uticaj i izaziva zastoj u delovanju.

Zato u ovom periodu treba posebno obratiti pažnju na sve domene kojima vlada Merkur. U zavisnosti od vaše natalne karte, retrogradni Merkur će vas pogoditi više, manje ili nimalo. 

Čak i ako ne pogađa vas lično, uticaće na mnoge ljude u vašoj okolini. Zato držite oči širom otvorene i pre nego što bilo šta kažete/potpišete, udahnite duboko i izbrojte do deset.

5. stvari koje treba da uradite tokom ovog perioda

Aktivirajte stare kontakte

Povežite se ponovo sa nekim sa kime se niste čuli ili videli duže vremena. Okupljanje starih poznanika i prijatelja iz škole, sa posla ili sporta je više nego dobrodošlo. Poželjna je proslava godišnjica i jubileja.

Ne prepuštajte stvari slučaju

Može da se dogodi da vam elektronika potpuno poblesavi. Zato ne bi bilo na odmet da uradite back up svog kompjutera, kalendara, adresara, telefonskog imenika i spiska važnih poruka. U svakom slučaju je dobro imati ove podatke na više mesta.

Disciplina

Odličan period da se naučite samokontroli. Držite jezik za zubima na velikim sastancima.

Završite sve započeto

Platite zaostale račune, dajte ispit koji ste pali nabrojeno puta, konačno završite projekat koji vam se vuče po fiokama prethodnih meseci i prikupite sve papire koji su se nagomilali.

Veliko čišćenje

Na mestu gde živite i radite, uhvatite se za svaku stvar pojedinačno i zapitajte se: da li mi je ovo zaista potrebno? Rasklonite nered, očistite ormane, podelite suvišno, pobacajte nepotrebno i napravite mesta za novo i sveže u svom životu.

5. stvari koje ne treba da radite tokom ovog perioda

Odložite putovanje

Kada su u pitanju velika (duga i daleka) putovanja, najbolje bi bilo da ih odložite, ali ako već morate da idete, spremite se na kašnjenja, gužve u saobraćaju i kvarenje prevoznih sredstava. Dva puta proverite sve rezervacije i zakazane termine. Obratite pažnju na to gde držite karte.

Ništa ne kupujte i ne prodajte

Nemojte davati oglas za nekretninu niti kupovati neku. Kod ovakvih stvari obično su u pitanju velika obećanja, ali i očekivanja, za koja se na kraju ispostavlja da nisu baš racionalna. Ne nabavljajte novo prevozno sredstvo (kola, motor, bicikl), kompjuter ili gedžet, velika je verovatnoća da će se kvariti. Ne instalirajte nove programe i aplikacije.

Ništa ne potpisujte

Izbegavajte potpisivanje svih ugovora. Može da se desi da nešto pogrešno protumačite ili da ne pročitate koju stavku (pogotovo one napisane sitnijim slovima). Vaš potpis je veoma ozbiljna stvar i potrebno je da sva raspoloživa racionalnost i logika budu na vašoj strani. Kako vaša, tako i drugih potpisnika.

Ne popravljajte prevozno sredstvo

Nemojte ići kod mehaničara ako baš ne morate. Ako već popravljate svoja kola ili motor, nekoliko puta proverite šta je urađeno. Može da se desi da ćete, kada Merkur ponovo krene direktno, ponovo morati kod majstora.

Odložite početak novog posla

Ako prihvatite neki novi angažman na duži vremenski period, može da se desi da ćete zažaliti. Ako već idete na novi posao, bolje je da se ograničite na jedan ili tri meseca, pa da nakon toga odlučite da li ćete ostajati.