Venera označava odnose i veze s drugim ljudima, ne samo partnerske, već i sve ostale veze. Kada govorimo o odnosima ne misli se samo na partnerske, već i na odnose sa recimo roditeljima, decom, prijateljima, kolegama – o kojem se odnosu radi najviše zavisi od kuće u natalnoj karti pojedinca.

Venera do kraja oktobra 2020. godine čini povoljne aspekte (trgone) sa Jupiterom, Plutonom i Saturnom. Budući da se radi o znaku Device ovo je izuzetna prilika de se iskomuniciraju svi nesporazumi, poprave odnosi i komunikacija među ljudima. Ovome pridonosi i odlazak Venere iz opozicije s Neptunom pa nema više zavaravanja, iluzija, krivog shvaćanja i pogrešnog razumijevanja, te razočarenja.

Venera i Jupiter donose tople osećaje, popularnost, slavu, bogat društveni život (pošto je covid kriza, rekla bi na drušvenim mrežama), udobnost, sreću u ljubavi. U indijskoj astrologiji, i u tradicionalnoj zapadnoj astrologiji povoljan aspekt Venere i Jupitera označavao je upoznavanje i/ili početak ljubavne veze ili braka (uz Veneru i Sunce).

Ovaj aspekt u modernoj astrologiji, iako se i dalje koristi, više je dodeljen povoljnom aspektu Venere i Marsa, jer danas ljubavi kreću iz pozicije zaljubljenosti, strasti, dok su se u ranijim vremenima, a u Indiji i danas, brakovi ugovarali, a smatralo se da je Veneri (ženi) potreban učitelj i neko mudriji (Jupiter), a ne ravnopravan partner (Mars).

Venera i Pluton u povoljnom aspektu daju priliku da se iskaže ono što nas dubinski muči u nekom odnosu i to na konstruktivan način, dakle bez stresa i svađa. Pluton ne daje površne razgovore, već one dubinske, ide u srž stvari i problema. Ako su postojale određene nejasnoće (pogotovo nastale zadnjih dana radi opozicije Venere i Neptuna) ili svađe, sad se one mogu razrešiti i to dubinski.

VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2020. GODINU: Detaljna astro prognoza za sve znake Zodijaka

Pluton je takođe planeta transformacije tako da se odnos može promeniti, produbiti i podići na viši i prisniji nivo. Ovaj aspekt donosi i fatalne ljubavi i privlačnosti, snažan osećaj ljubavi, uzbudljiv seksualni život.

Venera i Saturn nose čvrste i stabilne veze, lojalnost, samokontrolu, povezivanje sa starijim ljudima i autoritetima. Da bi određena veza potrajala potreban je Saturn, jer bez njega sve ostaje prolazno. Ovaj aspekt takođe je dobar da se popravi odnos sa nadređenima i da ih se omekša. Venera je takođe i planeta novca, tako da su ovo dani povoljni za povećanje i poboljšanje finansija.

Iako Venera iz Device donosi dobru komunikaciju, ne treba zaboraviti da je vladar Device i glavna planeta komunikacije Merkur, retrogradan i čini težak aspekt s Uranom. Ovo znači da su mogući nagli prekidi komunikacije, svađe i mentalni stresovi. Takođe, pošto je Merkur retrogradan znači da se dosta svađamo sami sa sobom ili s drugom osobom u svoj glavi, i da želimo prekinuti neki odnos.

Tako da s jedne strane imamo Veneru koja daje povoljnu komunikaciju i Merkura koji daje nepovoljnu. Što znači da s jedne strane s nekim osobama možemo sve lepo iskomunicirati, razrešiti i produbiti odnos, a sa nekima potpuno prekinuti. To opet zavisi u koje natalno polje padaju ove planete.

Ovo takođe može značiti da sa istom osobom sa kojom smo prekinuli komunikaciju možemo komunikaciju ponovo uspostaviti i razrešiti stvari, osim ako već stvari nisu otišle predaleko i ako se nema šta za popraviti. Ovo takođe se odnosi i na to da li ćemo slušati razum (Merkur) ili srce (Venera).

Naravno, preporuka bi bila da u emotivnim odnosima slušamo srce, a u poslovnim razum. Osobe sa dobrim aspektima u natalu između Merkura i Meseca i između Merkura i Venere skloniji su da na kraju izglade sve nesporazume i grade skladne odnose, dok oni koji imaju loše aspekte ovih planeta skloniji su da stvari okončaju i prekinu ako ne ide.

Izvor: Astro portal