Svi smo bili u situaciji da osećamo da neštonije u redu, preispitujemo reči, poruke i postupke partnera, pa i da žmurimo pred očiglednim izazovima. Ipak, onaj osećaj u stomaku retko kada nas prevari, a sve što smo prećutali, pre ili kasnije ispliva na površinu.

Ukoliko vaša veza sve više liči na onu koju imaju Malcom & Marie u istoimenom filmu, ako osećate da se vrtite u krug, i da je nezadovoljstvo postalo sastavni deo vašeg života, vreme je da povučete značajne poteze.

Zaboravite na sva usađena uverenja o tome da ljubav mora da boli i težite zdravom odnosu. Opsesivne emocije vode ka destrukciji i ometaju vas na svim životnim poljima - a to vam nije potrebno. 

Pročitajte i: "Uvek je lakše onome ko ostavlja"... Istina ili laž?

Od idealizacije do dramatizacije - put patoloških veza je veoma dug, naročito kada ga ne osvestimo.

Otkrivamo vam pet znakova koji ukazuju na to da je vaša veza davno trebalo da bude završena.

1. Manje razgovarate

Čežnjivo se prisećate dugih razgovora sa početka veze? O da, kada se veza istroši, između partnera ne ostane mnogo reči. Ako ste sve više vremena počeli da provodite u fotelji, ispred televizije, ili van kuće - bez poveravanja i dubljih razgovora, zapitajte se da li je među vama nestalo bliskosti.

2. Provodite više vremena odvojeno

Ovde ne mislimo na svakodnevne obaveze, već slobodno vreme koje birate da provedete odvojeno. Da li je vama ili vašem partneru postalo zabavnije da vreme provodite sa prijateljima, kolegama, ili na treningu? Očigledno je da vam nedostaje ličnog prostora, kao i da bežite od monotone svakodnevice.

3. Stvari koje su nekada bile privlačne, postaju vam iritantne

Ne kažu bez razloga da mane u koje se zaljubimo, vremenom postanu ono što nas najviše nervira. U nestabilnim odnosima, svaka rečenica ili potez može da bude okidač za svađu epskih razmera. Naročito, ukoliko ste karakterno nekompatibilni, a izgubili ste volju za radom na odnosu i kompromisu.

4. Počeli ste da koristite izgovore i opravdanja

Uhvatili ste sebe ili partnera da smišlja vrlo inovativne izgovore za vreme koje ne provodite zajedno, planove koji nisu realizovani, datume koje ste zaboravili? Svi znamo da su izgovori vrlo često signal za činjenicu da jedno drugom više niste prioritet.

5. Primetili ste da ste srećniji kada partner nije u blizini

Onaj osećaj olakšanja kada ostanete sami jeste suština na koju treba da se osvrnete. Partner treba da bude neko ko će samo doprineti tome da se osećate bolje nego što već sami po sebi jeste, a ne da izvlači iz vas najgore. Sledite taj osećaj, dajte sebi prostora i ne plašite se samoće, već loše veze koja može da vam uništi godine i godine života.